I en uge har undervisere i USA's andetstørste skoledistrikt nægtet at undervise på grund af dårlige forhold.

En ugelang strejke blandt lærere og undervisere i USA's andenstørste by, Los Angeles, er tilsyneladende overstået.

Det står klart, efter et flertal af de mere end 30.000 strejkende har stemt ja til en aftale med delstatsregeringen i Californien. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Aftalen betyder, at mere end en halv million elever i det andetstørste skoledistrikt i landet igen kan modtage undervisning.

Aftalen omfatter blandt andet massive investeringer i bedre fysiske forhold i klasselokalerne - et område der har været underfinansieret i årevis.

Samtidig får byens lærere en øjeblikkelig lønstigning på seks procent.

Randi Weingarten, der er formand for den største amerikanske fagforening for undervisere, American føderation of Teachers, kalder aftalen "et paradigmeskift".

- For første gang i nyere tid har samtalen handlet om den kroniske underfinansiering af vores skoler, og hvordan vi kan give skoler, lærere og elever den støtte, man har brug for, siger hun til onlinemediet Vox.

Lærerstrejker er blevet hyppige i USA inden for de senere år, og der er et stigende politisk fokus på den massive underfinansiering af offentlige skoler.

Samtidig er lærerlønninger i USA stagneret over de seneste ti år.

Ifølge data fra National Education Association, en anden større lærerfagforening, er lønnen i gennemsnit faldet med fem procent. Samtidig er leveomkostninger generelt steget i USA.

I 2018 valgte lærere at strejke i en lang række af USA's store skoledistrikter, men også mere konservative stater som Arizona, West Virginia og Oklahoma har oplevet store demonstrationer over for få midler til undervisning og lærerlønninger.

Flere demokratiske præsidentkandidater har i ugens løb udtrykt stor opbakning til lærernes mærkesager.

/ritzau/