»Det er ret sygt.«

Sådan lød ordene fra den amerikanske mand Donald Kirk Hartle, da det kom frem, at hans afdøde kone formentlig var blevet misbrugt til valgsvindel ved det amerikanske præsidentvalg i 2020.

Men nu har sagen taget en noget overraskende og dramatisk drejning.

Ikke mindst for Donald Kirk Hartle selv.

Han er nemlig blevet anklaget for at stå bag den valgsvindel, som hans afdøde kone blev udsat for.

Forklaring følger.

Tilbage i 2017 mistede Donald Kirk Hartle sin kone, Rosemarie Hartle, til brystkræft.

Alligevel blev der udsendt valgseddel i hendes navn ved det amerikanske valg i 2020.

Det skyldes en ny lov vedtaget i Nevada, som Hartle-paret kaldte hjem, der siger, at alle registrerede skal have tilsendt deres valgseddel.

Og da Rosemarie Hartle fortsat var registreret som vælger i hjembyen Las Vegas, landede der en valgseddel til både hende og manden i postkassen op til valget i november 2020.

Ikke længe efter havde den 55-årige Donald Kirk Hartle selv stemt. Og snart også den afdøde hustru.

Men da det blev opdaget, blev en efterforskning sat i gang. Og Donald Kirk Hartle gik ud og råbte valgsvindel.

Rudy Giuliani har i form af advokat for den tidligere præsident Donald Trump været ude med påstande om omfattende valgsvindel ved præsidentvalget i 2020.
Rudy Giuliani har i form af advokat for den tidligere præsident Donald Trump været ude med påstande om omfattende valgsvindel ved præsidentvalget i 2020. Foto: JONATHAN ERNST
Vis mere

»Det giver de ting om valgsvindel, man hører om i medierne, noget troværdighed. Jeg gad godt vide, hvor omfattende det her er,« sagde han til det lokale medie KLAS.

Meldingen om valgsvindel fik også Nevadas afdeling af det republikanske parti til at reagere og kalde det for 'et konkret tilfælde' af den valgsvindel, som partiets daværende præsident, Donald Trump, allerede inden valget turnerede med påstande om.

Og siden valget har Donald Trump gentagne gange råbt højt om valgsvindel – hvilket der ikke er afgørende beviser for.

Men nu har statsadvokaten i Nevada, Aaron D. Ford, valgt at sigte Donald Kirk Hartle i sagen om den afdøde hustrus stemme.

Sigtelsen går helt konkret på, at den 55-årige mand skal have forfalsket sin kones underskrift og på den måde have stemt i hendes navn samt have stemt to gange ved samme valg.

Begge sigtelser kan give fire års fængsel samt bøde på omkring 32.000 kroner.

»Valgsvindel er sjældent, men når det sker, så underminerer det tiltroen til vores valgsystem, og det vil jeg ikke tolerere,« siger Aaron D. Ford i en udtalelse om sagen.

Sagen er berammet til 18. november i den lokale domstol i Las Vegas.