For første gang i ugevis fik omverdenen tirsdag lov til at se Evan Gerschkovich.

Den 31-årige amerikanske journalist fra Wall Street Journal har været tilbageholdt siden sin anholdelse 29. marts og har ikke været set i offentligheden i ugevis.

Tirsdag var Evan Gerschkovich, som er sigtet for spionage, i retten i Moskva, hvor hans forsvarsadvokater forsøgte at få ham løsladt mod en kaution på 50 millioner rubler, hvilket svarer til cirka 4,1 millioner kroner.

Det tilbud blev imidlertid afvist af retten, og Evan Gerschkovich skal nu forblive fængslet – som minimum – indtil 29. maj. Det skriver BBC.

Evan Gerschkovich var iklædt jeans og en ternet skjorte og stod i en boks bag skudsikkert glas med armene foldet over kors.

Han smilede kortvarigt, men sagde ellers ingenting til de fremmødte journalister.

Evan Gerschkovich under tirsdagens retsmøde.
Evan Gerschkovich under tirsdagens retsmøde. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA
Vis mere

Til stede i retten var også den amerikanske ambassadør i Rusland, Lynne Tracy, og hun forklarede efter retsmødet, at Evan Gerschkovich 'er ved godt helbred og forbliver stærk på trods af omstændighederne'.

Fra amerikansk side fastholder man, at spionageanklager mod Evan Gerschkovich er grundløse, og man opfordrer de russiske myndigheder til at løslade ham øjeblikkeligt.

»Han er i kamphumør, nægter at være skyldig og er klar til at bevise det,« siger Tatiana Nozhkina fra den amerikanske journalists advokathold ifølge BBC.

Evan Gerschkovich har under sin tilbageholdelse brugt tiden på at læse russisk litteratur og havde tilsyneladende ingen problemer med at følge med i begivenhederne under retsmødet, som i sagens natur foregik på russisk.

BBC skriver desuden, at flere end 40 lande har underskrevet en fælles meddelelse i FN-regi, hvor man anmoder om løsladelse af Evan Gerschkovich.

Anklagemyndigheden hævder, at Evan Gerschkovich forsøgte at indsamle hemmeligtstemplet information på vegne af den amerikanske regering. Han nægter sig skyldig i alle anklager.

Hvis han bliver fundet skyldig i spionage, risikerer Evan Gerschkovich op imod 20 års fængsel.