En amerikansk isbryder er blevet sendt af sted mod et indefrosset russisk forskningsskib, der sidder fast i Antarktis’ is.

ANTARKTIS: Der er ny hjælp på vej til et fastfrosset russisk forskningsskib, der har siddet fast i isen i Antarktisk siden 24. december.

Den amerikanske isbryder Polar Star blev ifølge AFP søndag sendt af sted for at hjælpe det russiske skib, Akademik Shokalskiy, som torsdag fik sin 52 personer store besætning evakueret med australsk og kinesisk hjælp.

Polar Star skal ifølge AFP også hjælpe det kinesiske forskningsskib Xue Long, der var involveret i evakueringen af forskerholdet, og nu selv er blevet fanget af ismasserne. Xue Long er ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua fanget i is på op til fire meters tykkelse og 21 kilometer fra åbent vand.

Amerikanske Polar Star forlod USA i begyndelsen af ??december for at rydde et tilfrosset stræde ind til en forskningsstation i Antarktis. Det forventes at tage syv dage til at nå Commonwealth Bay, hvor de to skibe ligger fanget.

Indefrysningen af Akademik Shokalskiy har fået store konsekvenser for flere andre landes forskningsmissioner i Antarkits. Ud over Xue Long er et australsk og fransk skib også blevet omdirigeret fra deres planlagte kurs for at bistå med redningen.

Yves Frenot, direktør for det franske polarforskningsinstitut, siger, at redningsarbejdet har tvunget de franske forskere til at kassere to ugers forskning.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.