En sjælden form for svampeinfektion er blevet opdaget hos flere raskmeldte coronapatienter i Inden, der for tiden kæmper med et højt smittetal.

Nu er svampeinfektionen, som har navnet mukormykose, for første gang blevet opdaget i andre lande.

Det skriver Metro.

I de to sydamerikanske lande Chile og Uruguay har sundhedsmedarbejdere registreret et tilfælde af den sjældne, men meget alvorlige, svampeinfektion hos en tidligere coronasmittet. Det skaber frygt for, at svampeinfektionen er begyndt at sprede sig.

Lægen Brajpal Singh Tyagi tilser en patient, som formentlig er inficeret med 'den sorte svamp' på et hospital i den indiske by Ghaziabad.
Lægen Brajpal Singh Tyagi tilser en patient, som formentlig er inficeret med 'den sorte svamp' på et hospital i den indiske by Ghaziabad. Foto: Rajat Gupta/Ritzau Scanpix
Vis mere

Mukormykose var også kendt i Indien, før pandemien brød ud, men der konstateres nu flere tilfælde af den sjældne infektion.

Sygdommen ses hos patienter, som har været i kontakt med Mukor-skimmelsvamp, som blandt andet findes i jord, planter, gødning og rådne frugter og grøntsager.

Den sjældne svampeinfektion rammer slimhinder, hjernen, lunger, næse og øjne og kan være livstruende – særligt for diabetikere og folk med nedsat immunforsvar.

Faktisk har den i gennemsnit en dødelighed på 50 procent.

En patient, som er inficeret med 'den sorte svamp' under en operation.
En patient, som er inficeret med 'den sorte svamp' under en operation. Foto: Rajat Gupta/Ritzau Scanpix
Vis mere

Til BBC har lægen Renuka Bradoo, som arbejder på sygehuset Sion i Mumbai, tidligere fortalt, at de fleste af patienterne med infektionen – der også kaldes 'den sorte svamp' – er midaldrende personer med diabetes, som fik svampeinfektionen et par uger efter at have haft corona.

Det vides ikke med sikkerhed, hvad der har ført til stigningen i antallet af personer med mukormykose, men læger mener, at det kan være udløst af brugen af steroider, som man i Indien bruger til at behandle alvorlige sygdomsforløb med covid-19.

Steroiderne kan reducere betændelsen i lungerne hos coronapatienter, men det kan også reducere ens immunitet og påvirke blodsukkeret både hos diabetikere og ikke-diabetikere.

Det formodes, at det svækkede immunforsvar kan være en udløser for stigningen i tilfældene med mukormykose.