Eksperter har fastslået, at Chiles tidligere præsident Salvador Allende begik selvmord.

Eksperter, der har undersøgt de jordiske rester efter Salvador Allende, har fastslået, at den tidligere præsident i Chile, begik selvmord, da soldater, der var involveret i militærkuppet mod ham i 1973, rykkede frem mod præsidentpaladset.

- Konklusionen er den samme, som Allende-familien allerede er kommet frem til, siger datteren, senator Isabel Allende.

- Den 11. september 1973 tog han i lyset af de ekstreme omstændigheder beslutningen om at tage sit eget liv i stedet for at blive ydmyget, siger Isabel Allende.

Chile gravede resterne af Allende op i maj i håbet om at kunne løse den årtier lange kontrovers om, hvorvidt Allende begik selvmord i forbindelse med kuppet, der bragte diktatoren general Augusto Pinochet til magten.

Den officielle version af dødsfaldet er, at Allende begik selvmord med et gevær, han havde fået af Cubas tidligere leder Fidel Castro, da præsidentpaladset blev bombet af fly fra det chilenske luftvåben og var belejret af kampvogne og soldater.

Men der blev hverken fundet våben eller kugler efter hans død. Pinochets militærregime forhindrede Allendes familie i at se hans lig efter kuppet. Hans død blev aldrig undersøgt.

De fleste af Allendes tilhængere hævder, at Allende begik selvmord for at undgå at overgive sig. Men Fidel Castro og andre venstreorienterede ledere samt nogle medier har fastholdt, at Allende blev dræbt af soldater.

Den venstreorienterede Allende blev valgt som Chiles præsident i 1970. Han blev 65 år.

/ritzau/AFP