Hun er Nordkoreas svar på Melania Trump og lever som en dronning i verdens måske mest lukkede land

‘Mystery lady’. Sådan blev hun omtalt, da de første billeder begyndte at dukke op fra verdens måske mest lukkede land. Nordkorea.

Billeder, hvor hun - ene kvinde - var flankeret af mænd i uniformer og gik tre skridt efter ‘Den store efterfølger’, Kim Jong-un, billeder, hvor hun stod ved hans side, klappende taktfast. ‘Er det hans yngre søster?’, spekulerede de vestlige medier.

Det var det ikke. Den unge kvinde på billedet var Ri Sol-ju. Cheerleaderen, der blev diktatorens kone.

Grab fra nordkoreansk tv 9. juli 2012, hvor medierne spekulerede i, om kvinden bag Kim Jong-un var hans lillesøster. 
Grab fra nordkoreansk tv 9. juli 2012, hvor medierne spekulerede i, om kvinden bag Kim Jong-un var hans lillesøster.  Foto: NORTH KOREAN TV/AFP
Vis mere

Selv om der er gået fem år siden billederne dukkede op, er kammerat Ri - som hun kaldes i Nordkorea - stadig en ‘mystery lady’. Ingen ved med sikkerhed, hvor gammel hun er, om hun har sikret Kim-dynastiet arvinger, hvor hun kommer fra. End ikke, om Ri Sol-ju er hendes virkelige navn.

Til gengæld er ingen i tvivl om, at Nordkoreas svar på Melania Trump lever i sus og dus, og at hendes dyre vaner langt overstiger, hvad den menige nordkoreaner nogensinde kommer i nærheden af. Alene hendes Christian Dior-tasker koster mere, end en arbejder kan tjene på et år.

Det er Sydkoreas efterretningstjeneste, der synes at være mest leveringsdygtig i viden om den nordkoreanske førstedame. Og det er derfra, at langt de fleste oplysninger om hendes fortid stammer.

Ifølge dem er hun født et sted mellem 1985 og 1989. Moderen er læge, faderen professor. Altså en del af  Nordkoreas elite. Det kan være grunden til, at hun som teenager fik lov til at smage på den store verden udenfor.

Således forlyder det, at Ri Sol-ju studerede sang i Kina og siden som sanger i musikgruppen Unhasu Orchestra ved flere lejligheder optrådte i vestlige lande. Men også, at det var ved en af de hjemlige koncerter, at Kim Jong-uns far, Kim Jong-il, skulle have udpeget den unge spinkle Ri Sol-ju og sagt: ‘Hun skal være din kone’.

Få dage efter, at spekulationerne begyndte at cirkulere i den vestlige presse, udsendte Nordkoreas statsapparat en meddelelse om, at kvinden ved Kim Jong-uns side var hans hustru. Hvornår parret blev gift er aldrig sluppet ud over landets grænser. 
Få dage efter, at spekulationerne begyndte at cirkulere i den vestlige presse, udsendte Nordkoreas statsapparat en meddelelse om, at kvinden ved Kim Jong-uns side var hans hustru. Hvornår parret blev gift er aldrig sluppet ud over landets grænser.  Foto: KNS/AFP
Vis mere

Karrieren som sangerinde skulle Nordkorea dog være mindre stolt af, og det hedder sig, at landets efterretningstjeneste forsøger at konfiskere og destruere alle udenlandske optagelser af orkestret, om hvem det i øvrigt forlyder, at adskillige medlemmer skulle være blevet henrettet offentligt. For at spionere for Sydkorea. Men det er en helt anden historie!

Cheerleader-fortiden hersker der dog mindre tvivl om, for her optræder en ung Ri Sol-ju allerede i 2005 på billeder. Fra fjenden i syd.

Hun var leder af det nordkoreanske cheerleader-hold, som deltog i de asiatiske atletikmesterskaber, der blev afholdt i Sydkorea. Stod stolt i sin uniform og svingede med landets flag.

»Når vi bliver genforenet, vil vi gerne have undervisning fra sydens lærere,« skulle hun have sagt under besøget.

Cheerleader Ri Sol-ju i sin uniform. 
Cheerleader Ri Sol-ju i sin uniform.  Foto: YONHAP
Vis mere

Ifølge Newsweek skulle hun og cheerleader-holdet bl.a. også have været i Japan.

I 2012 - syv år senere - dukkede hun så første gang op på fotos fra Nordkoreas statslige medier, som efter få dages spekulationer meldte ud, at hun var Kim Jong-uns hustru. Kammerat Ri Sol-ju.

Nogle mener, at de blev gift allerede i 2009. Andre, at ægteskabet først blev indgået i 2011.

Uanset årstal, gennemgik den unge kommende hustru først et halvt års intensiv undervisning i kunsten at være førstedame. Og det er hun blevet.

Kim Jong-un og hans kone indvier i 2015 en ny terminal i Nordkoreas lufthavn, hvor det ikke skorter på eksklusive varer i det toldfri område. 
Kim Jong-un og hans kone indvier i 2015 en ny terminal i Nordkoreas lufthavn, hvor det ikke skorter på eksklusive varer i det toldfri område.  Foto: KCNA/Reuters
Vis mere

Ikke alene er der ikke tradition for, at landets leder viser sig offentligt med sin hustru. Nordkoreanske kvinders påklædning følger også altid det strikse regelsæt, som landets modepoliti dikterer, hvilket vil sige allerhelst den traditionelle koreanske kjole eller undtagelsesvis løse bukser.

Ri Sol-ju derimod har fra første færd ført sig frem i det, der på de kanter uden tvivl betragtes som vestlig dekadence. Elegante spadseredragter, eksklusive brocher, hundedyre designertasker og sko.

I løbet af de fem år, hun har været kendt i offentligheden, har Ri Sol-ju i lange perioder ikke været ved sin mands side ved officielle begivenheder. Hvilket har ført til de vildeste rygter.

Men for en lille måned siden dukkede hun op igen. Ved fejringen af endnu en ‘succesfuld’ missilaffyring.

Efter at have været ude af det nordkoreanske rampelys i flere måneder, viste Ri Sol-jun sig for første gang ved fejringen af endnu en succesfuld missilaffyring sidste måned. 
Efter at have været ude af det nordkoreanske rampelys i flere måneder, viste Ri Sol-jun sig for første gang ved fejringen af endnu en succesfuld missilaffyring sidste måned.  Foto: STR
Vis mere

Og ifølge den sydkoreanske efterretningstjeneste har der været en lovlig grund til hendes fravær. Hun har født ‘Den store efterfølger’ et tredje barn. Hvilket køn vides ikke.

Det menes, at deres første barn var en dreng. Og nummer to en pige. Hvilket er bekræftet af den amerikanske basketball-stjerne Dennis Rodman, som i 2013 besøgte Nordkoreas diktator og har holdt den nyfødte datter Ju-ae i sine arme.

»Han er en fantastisk far og har en smuk lille familie,« fortalte Rodman dengang til engelske The Guardian efter at have opholdt sig i Kim Jong-uns luksuriøse sommerresidens ved vandet.

Kim Jong-un og Ri Sol-ju afholder middag for den amerikanske basketballspiller Dennis Rodman, som Nordkoreas diktator havde inviteret til landet i 2013. Ifølge ham havde parret netop fået deres andet barn, en datter.  
Kim Jong-un og Ri Sol-ju afholder middag for den amerikanske basketballspiller Dennis Rodman, som Nordkoreas diktator havde inviteret til landet i 2013. Ifølge ham havde parret netop fået deres andet barn, en datter.   Foto: KCNA/Reuters
Vis mere

Også Kenji Fujimoto, faderen Kim Jong-ils personlige sushi-chefkok, har kun lovord tilovers for parret. Ikke mindst førstedamen, hvis stemme er ‘så mild, at den lyder som regndråber på en rose.’

»Hun er så charmerende,« udtalte han til CNN efter hjemrejsen fra Nordkorea. Hvor førstedamen stak ham en Christian Dior-håndtaske i afskedsgave.