Alexandra Andresen (tv) og storesøster Katharina Andresen (th) er blevet verdensberømte, efter de for nyligt blev udnævnt til verdens to yngste milliardærer.
Alexandra Andresen (tv) og storesøster Katharina Andresen (th) er blevet verdensberømte, efter de for nyligt blev udnævnt til verdens to yngste milliardærer.

Den 19-årige norske teenager Alexandra Andresen blev i sidste uge verdenskendt, da finansmagasinet Forbes udnævnte hende til verdens yngste milliardær. Den næstyngste er hendes 20-årige storesøster Katharina Andresen.

Et kig på de to norske søstres Instagram-profiler afslører hurtigt, at de unge milliardærer lever et ekstravagant liv i sus og dus med alt, hvad dertil hører at eksotiske ferier på luksus-yachter, dresurridning på den dyre danske præmiehingst Hesselhøjs Donkey Boy, og hang til pelse og dyr sko fra topdesignere som Jimmy Choo og Valentino.

alexandra 363

penge

Men der gemmer sig en dyster hemmelighed bag Andresen-familiens formue, som Alexandra og Katharina i dag lever af. Det skriver den engelske avis Daily Mail.

»Andreasen-familiens rigdom skyldes blandt andet at deres firma var skyld i andres lidelse,« siger Dr. Karl Erik Lund, som er forskningsdirektør ved departementet for alkohol, stoffer og tobak ved Norges folkesundhedsinstitut, ifølge avisen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Børnearbejdere i Afrika

Tilbage i 2001 blev familiefirmaet Tiedemanns Tobaksfabrik genstand for en kæmpeskandale i Norge, da det blev afsløret, at 20-30 procent af den tobak, de tjente styrtende på, kom fra plantager i Zimbabwe og Malawi, som brugte børnearbejdere på under 10 år.

verdensrigestepige

Amancio ortega 34567

Norske sundhedsorganisationer forlangte et boykot mod firmaet, og flere politikere krævede, at Tiedemanns Tobaksfabrik indførte et etisk kodeks som effektivt skulle sætte en stopper for udnyttelse af børnearbejdere.

Artiklen fortsætter under billedet.

Børnearbejdere på en tobaksplantage i Malawi i 2009. Plantager som denne leverede tobak til Tiedemanns Tobaksfabrik, som tjente styrtende på salget af cigaretter i Norge.

Hvad kan vi gøre?

Alexandra og Katharinas far, Johan H. Andresen, ønskede ikke at udtale sig om den prekære sag, men Tiedemanns talsmand måtte hårdt presset indrømme, at det hæderkronede norske firma – som har været på Andresen-familiens hænder siden 1849 – kendte til, at de tjente penge på udnyttelsen af afrikanske børnearbejdere.

»Vi tager afstand fra børnearbejde og forsøger at etablere en form for kvalitetskontrol med vores leverandører,« sagde talsmanden, men tilføjede så:

»Principielt er vi imod børnarbejde. Men hvad kan vi gøre?«

chokosplit

rich

Vild med heste

Det er netop den i dag 54-årige Johan H. Andresen, som har forgyldt Alexandra og Katharina Andresen ved at overdrage 42,2 procent af aktierne i sit investeringsselskab Ferd AS, hvilket fra den ene dag til den anden gjorde dem til verdens yngste og næstyngste milliardær. Men da 19-årige Alexandra er yngst, er det hende, der er løbet med det meste af opmærksomheden.

Som så mange andre af verdens allerrigeste er Alexandra vild med hestesport. Hun har vundet sølv i europamesterskaberne for juniorryttere. Og hun har da også nogle gode heste, blandt andet købte hun sidste år den danske præmiehingst Hesselhøjs Donkey Boy, som hun ganske givet har betalt en pæn sum penge for.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jetski og eksotiske ferier

Alexandra Andresens passion for hestesport gennemsyrer hendes Instagram-profil, men der er også blevet plads til billeder af hende på jetski under en ferie i Grækenland og fra den røde løber.

Storesøster Katharina skilter endnu mere med sit overklasseliv på Instagram, hvor hun poserer i dyrt mærkevaretøj og pelse, viser billeder fra eksotiske feriedestinationer og spiser foi gras.

Artiklen fortsætter under billedet.

I 2005 solgte Johan H. Andresen de sidste af sine aktier i familiefirmaet af ’etiske årsager’. Det indbragte ham den nette sum af 500 mio. dollar (3,38 mia.kr. i dagens kurs).

Ren kosmetik

Forskningsdirektør ved departementet for alkohol, stoffer og tobak ved Norges folkesundhedsinstitut, Karl Erik Lund, giver ikke meget for den forklaring.

»Det er let at sige, at du sælger af etiske årsager. Når du får 500 mio. dollar for det, er der nok også andre årsager, som spiller ind. Han gav jo ikke pengene til velgørenhed. Jeg tror de såkaldt etiske årsager var ren kosmetik,« siger han ifølge Daily Mail.

Artiklen fortsætter under billedet.

Alexandra Andresens far, Johan H. Andresen, som har gjort hende og søsteren Katharina til milliadærer ved at overdrage 42,2 procent af aktierne i sit investeringsselskab Ferd AS til dem begge.

Johan H. Andresen har efter salget af familiens tobaksfirma lagt sine resterende forretninger ind i investeringsselskabet Ferd, som slår sig op på social ansvarlighed. Blandt andet arbejder Ferd for mere ligestilling for kvinder og etniske minoriteter på det norske arbejdsmarked. Firmaet har også ansat flere medarbejdere med pletter på straffeattesten og tidligere stofmisbrugere.

Tidligere på måneden modtog Ferd Ernst & Young’s pris som årets familiefirma ved en prisuddeling i Monaco.

 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.