Tirsdag morgen dansk tid fortsætter aktieuroen med blodrøde tal på det toneangivende japanske Nikkei-indeks.

Det sker efter en dramatisk mandag, hvor mange danske aktionærer fik store kurssmæk.

Nikkei-indekset er i nat dansk tid faldet med to procent – og det skyldes den samme frygt, som mandag kostede mange danske investorer dyrt:

En truende konkurs i det gigantiske, kinesiske ejendomsselskab Evergrande. Også det førende indeks i Hong Kong faldt tirsdag, om end kun med 0,32 procent.

Det sker efter en længere periode, hvor aktiemarkederne ellers kun er gået i en retning. Opad.

Men fortvivl ikke, hvis du er en af dem, som har fået et rap over nallerne i starten af ugen.

»Man skal bare acceptere, at de her pludselige fald er en del af aktiemarkedet. Det er den risiko, man bliver belønnet for på lang sigt. Aktiemarkedet har altid været et godt sted at investere sine penge, og historisk er det den bedste og mest sikre investering, man overhovedet kan foretage sig. Behold dine aktier, så skal det nok gå alt sammen,« sagde Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen til B.T. mandag.

Han forventer dog, at aktierne på kort sigt vil falde yderligere – måske med helt op til 25-30 procent over de næste par måneder.

Det skyldes blandt andet dramaet omkring den kinesiske ejendomsgigant Evergrande, som har ophobet en astronomisk gæld på knap 2.000 milliarder kroner.

Efter alt at dømme vil Evergrande ikke kunne betale de 540 millioner kroner, som skal falde i rentebetaling nu på torsdag – og så truer en konkurs, der ikke blot truer med at sende kinesisk økonomi i dørken, men også den globale vækst.

Noget som også rammer de store danske firmaer – og dermed investorerne, som har investeret i firmaernes aktier.

Alene mandag faldt det ledende danske aktieindeks, C25, med omkring 1,5 procent, og store aktier som A.P. Møller Mærsk fik skåret knap fem procent af værdien, mens mindre kendte selskaber uden for eliteindekset faldt med 10-13 procent, eksempelvis it-selskabet Cbrain.