- Vi kan ikke lukke øjnene, vi kan se, at de fryser, lyder budskabet i sangen Afrika for Norge.
- Vi kan ikke lukke øjnene, vi kan se, at de fryser, lyder budskabet i sangen Afrika for Norge. Foto: Pressefoto

- Vi kan ikke lukke øjnene, vi kan se, at de fryser.

Sådan lyder omkvædet i kampagnesangen Afrika for Norge - en ironisk video, der florerer på de sociale medier som Facebook og Twitter. Den opfordrer til at donere en radiator til det frostramte Norge, nu hvor den kolde juletid nærmer sig.

Vi kender alle velgørenhedssangen Afrika fra 1985 (link), der var inspireret af den britiske Do they Know It's Christmas. I begge sange optræder kendte pop- og rockstjerner.

Den slags støttesange skaber et unuanceret billede af, hvad der foregår i verden, mener de norske folk bag, Studenternes og Akademikernes Internationale Hjælpefond. Derfor har de startet kampagnen, som bliver kaldt Radi-Aid.

Og musikvideoen Afrika for Norge er drejet lige efter støttesangbogen: Vi ser produceren bag knapperne, mens forskellige solister med solbriller synger verset og hele koret, der stemmer i til slut. Ind imellem vises der billeder af nordmænd, der skøjter rundt på spejlglatte veje og en lastbil, der er kørt galt i en snestorm.

- Hvis vi siger Afrika, hvad tænker du så på? Sult, fattigdom, kriminalitet eller AIDS? Det er ingen overraskelse, for det er stort set det eneste, du hører om i støttekampagner og i medierne, spørger de på hjemmesiden africafornorway.no.

Se andre klassiske støttevideoer:

Selv en dråbe - Støt Kosovo, 1999

Skrøbeligt Fundament - Støt Haiti, 2011

We are the world - USA for Afrika, 1985

Genindspilning af Afrika fra 2012

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.