Lyt til artiklen

Han bliver bevogtet. Hans telefon bliver overvåget, og han kan ikke ryge, når han vil.

Andrej Medvedev – den tidligere Wagner-soldat, der er afhoppet til Norge – er temmelig utilfreds med de forhold, han bliver budt i sit eksil.

»De følger efter mig, når jeg går ud på terrassen. De sidder uden for mit soveværelse om natten. Jeg kan ikke engang låse dørene. De har total kontrol over mig,« siger han ifølge Dagbladet til den russiske menneskerettighedsorganisation Gulagu.

»Jeg har ikke givet tilladelse til at blive overvåget af vagter,« tilføjer han.

Det skabte opsigt og bekymring i Norge, da russeren fra den berygtede paramilitære enhed pludselig dukkede op ved den norske grænse 13. januar.

Han fortalte, hvordan det med nød og næppe var lykkedes ham at desertere og flygte den lange og farefulde vej til grænsen.

Ifølge Medvedevs eget udsagn valgte han at rømme militærtjenesten af frygt for at blive en del af de krigsforbrydelser, som han havde været vidner til under besættelsen af Ukraine.

Han søgte politisk asyl i Norge og understregede, at det vil være den sikre død for ham, hvis han bliver sendt tilbage til Rusland.

Nu befinder han sig et hemmeligt sted i Oslo-området, og både norsk politi og Medvedevs advokat, Brynjulf Risnes, er sparsomme med oplysninger om de forhold, han opholder sig under.

Medvedev hævder selv, at han er blevet frataget »alt« inklusiv mobiltelefon og bestik.

Organisationen Gulagu hjalp ham under flugten, og i et interview med dem fortæller Medvedev for første gang om sit ophold.

Han hævder blandt andet, at han bliver overvåget døgnet rundt.

»Husarresten går ud over, hvad der er normalt. De prøver ikke at beskytte mig, men at styre mig,« siger han.

Han klager også over, at han ikke kan ryge, når han vil.

Medvedevs advokat, Brynjulf Risnes, bekræfter overfor Dagbladet, at den afhoppede soldat er utilfreds med de sikkerhedsforanstaltninger, som nordmændene har underkastet ham.

»Det har ført til en del diskussion og gnidninger. Det er noget, som gør, at man vil undersøge en anden løsning,« siger advokaten.

Ifølge advokaten har Medvedev dog ingen andre muligheder end at samarbejde med de norske myndigheder.

»Han må forholde sig til de muligheder, der er. Det er ikke noget alternativ ikke at have nogle sikkerhedsforanstaltninger,« siger Risnes.