Den danske forsker, som USA anklager for millionsvindel med forskningsmidler, er blevet syndebuk for de amerikanske myndigheders egen pengesjusk. Det siger forskerens advokat.

Most wanted. Det er en 51-årig dansk forsker blevet i USA, efter han ifølge myndighederne har svindlet med amerikanske forskningsmidler i millionklassen. Ifølge forskerens advokat, Jan Schneider, har han imidlertid intet at gøre med svindel.

- Efter min opfattelse har der slet ikke fundet noget svindel sted. Mit indtryk er, at man i USA har haft total mangel på kontrol og styr på forskningsmidler, og for at undgå en større politisk skandale, har man brug for en syndebuk. Jeg betragter det mere som en politisk sag end en reel sag, siger Jan Schneider til Berlingske Nyhedsbureau.

Advokaten understreger, at hans klient nægter sig skyldig.

Ifølge de amerikanske myndigheder har forskeren svindlet for mere end en million dollar - næsten seks millioner kroner. Pengene fik han i støtte fra det amerikanske Center for Disease Control and Prevention, og de skulle være gået til forskerens arbejde med blandt andet handicap hos børn, autisme og genetiske sygdomme.

Men i stedet for endte pengene i hans egne lommer, oplyser Office of Inspector General, OIG - en statslig kontrolmyndighed, der bekæmper svindel inden for amerikanske sundhedsprogrammer - på sin hjemmeside. Det er på samme hjemmeside, at den danske forsker står opført som nummer ét på en »most wanted«-liste - noget, som hans advokat finder kuriøst.

- For mig at se er det helt umuligt, at han kan stå øverst på sådan en liste. Det er helt urealistisk. Jeg betragter hele sagen som en storm i et glas vand, siger Jan Schneider.

Den svindelanklagede dansker stod indtil 2009 i spidsen for forskningsgruppen NANEA på Institut for epidemiologi og socialmedicin ved Aarhus Universitet, og i sin tid på universitet modtog han og gruppen af flere omgange forskningsmidler fra det amerikanske center. 22. april 2011 blev forskeren af de amerikanske myndigheder anklaget for 22 tilfælde af svindel og hvidvaskning af penge. Ifølge OIG venter forskeren nu på at blive udleveret til USA, men det er usandsynligt, mener Jan Schneider.

- Han er ikke på noget tidspunkt blevet sigtet i hverken Danmark eller USA. Vi har for flere år siden tilbudt at deltage i en afhøring, men det har man aldrig reageret på. Derfor har jeg vanskeligt ved at gennemskue, hvad sagen egentlig går ud på, og jeg kan ikke forestille mig, at man vil gå til noget så drastisk som at udlevere min klient til USA, siger advokaten.

De danske myndigheder har også været efter forskeren. Som følge af den amerikanske sag rejste skattemyndighederne i marts en sag om skattesvindel mod forskeren. Vestre Landsret afviste dog sagen på grund af et upræcist anklageskrift, oplyser Jan Schneider.