Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Engang var det en grøn, frodig mellemstor by med shoppingcentre, turiststeder og smukke naturområder.

Så invaderede Rusland nabolandet Ukraine.

Nu ligger byen Mariupol, der er større end Aarhus, fuldstændig i ruiner. Boligblokke er sønderskudte, boulevarder står med døde træer fyldt med udbrændte biler, og populære turiststeder er blevet bombet af Vladimir Putins Rusland.

Herunder har B.T. samlet en række før- og efter-billeder fra Mariupol, så man for alvor kan se, hvor voldsomt byen er blevet ramt. De er stykket sammen af fotos fra forskellige billedbureauer og derefter lagt sammen med billeder fra Google Streetview og dennes pendant på den russiske søgemaskine Yandex.

Sønderskudt katedral

I den østlige del af Mariupol ligger katedalen Ærkeengel Michaels Kirke på en bakke med smuk, panoramisk udsigt over byen og det nærliggende Azovske Hav.

Opførelsen af den ukrainsk-ortodokse katedral blev indledt i 1995.

Men nu står kirken kun delvis tilbage. Russiske bomber har hærget katedralen og det nærliggende område og bygninger.

Det samme gør sig gældende med statuen på katedralens område af Ignatius af Mariupol, der er byens skytsengel. Den er ikke længere at finde på stedet. Soklen er en ruin.

Bombet beboelsesblok

En af hovedvejene i Mariupol er Shevchenko Boulevard i byens vestlige del. Den har gennem krigen været en af flugtvejene ud af byen.

Samtidig har den også set voldsomme bombardementer og angreb fra russisk side. Det afspejler sig i bybilledet på Shevchenko Boulevard.

Udbrændte træer og kampvogne fylder på den før så grønne og livlige boulevard.

Forladte og udbrændte boligblokke, der er blevet beskadiget af russiske bomber og missiler, flankerer Shevchenko Boulevards fire gader. Mennesketomt efter titusindvis af civile er flygtet fra byen.

Flugten ud af byen

En parkeringsplads i den nordvestlige del af Mariupol har gennem krigen været et samlingssted for personer, der vil ud af byen.

Tidligere tilhørte den engros-shoppemarkedet Metro. Den er lukket. Og i stedet for biler har pladsen været optaget af lange køer med desperate beboere i Mariupol, der ville ud, inden de bliver dræbt af russiske bomber.

Baggrunden til parkeringspladsen er en enorm boligblok, der er blevet brændt og bombet under Ruslands angreb.

Netop Mariupol har været et af de steder, hvor Rusland har brugt mest intense bombeangreb. Det anslås, at store dele af byen – en måned inde i krigen – er blevet ramt og gjort ubeboelige. Hundredvis har mistet livet.

Andre læser også