Endnu et politidrab ryster USA, og amerikanske myndigheder frygter raceuroligheder efter, at endnu en hvid politimand har skudt og dræbt en sort teenager. Derfor anklages betjenten nu for overlagt mord.

Amerikansk politi er endnu engang blevet ramt af en mord-skandale, hvor en hvid betjent skyder og dræber en sort teenager. Og endnu engang er forbrydelsen optaget på video.

Sidste år i oktober blev den 17-årige Laquan McDonald skudt ned af en hvid betjent, da han var på flugt fra politiet i præsident Obamas hjemby Chicago.

I første omgang forklarede betjenten, at drengen - der var påvirket af stoffer - gik til angreb på ham, men videoen viser, at han faktisk var på vej væk fra betjentene, da han blev skudt ned. Han blev ramt af ikke færre end 16 skud - og flere af dem blev affyret efter, at han var faldet om på jorden.

Tirsdag blev betjenten, den 32-årige Jason Van Dyke, anklaget for overlagt mord.

»Det er min vurdering, at Laquan McDonald ikke udgjorde nogen umiddelbar trussel, da han blev skudt. Denne betjent gik for vidt, og han misbrugte sin magt, og jeg mener ikke, at det var nødvendigt at åbne ild,« sagde anklager Anita Alvarez på et pressemøde efter anholdelsen.

Statsanklager Anita Alvarez fortalte på et pressemøde tirsdag om anholdelsen af betjenten Van Dyke, som nu anklages for overlagt mord.
Statsanklager Anita Alvarez fortalte på et pressemøde tirsdag om anholdelsen af betjenten Van Dyke, som nu anklages for overlagt mord. Foto: TANNEN MAURY
Vis mere

Få timer efter offentliggjorde myndighederne en længe ventet video, hvor man kan se den unge dreng stå på gaden og blive mejet ned af betjenten.

Det var en domstolsafgørelse, der tvang politiet til at offentliggøre filmen, som er optaget fra en anden politibil.

Ifølge Reuters forsøger myndighederne med sigtelsen og videoen at forhindre raceuroligheder i byen.

Da videoen med nedskydningen af den sorte teenager Laquan McDonald blev offentliggjort og den hvide betjent Jason Van Dyke sigtet for overlagt mord, gik folk i Chicago på gaden for at udtrykke deres utilfredshed med politiet.
Da videoen med nedskydningen af den sorte teenager Laquan McDonald blev offentliggjort og den hvide betjent Jason Van Dyke sigtet for overlagt mord, gik folk i Chicago på gaden for at udtrykke deres utilfredshed med politiet. Foto: JIM YOUNG
Vis mere

Statsanklager i Chicago, Anita Alvarez, indrømmer over for nyhedsbureauet, at hun timede anklagen om overlagt mord med offentliggørelsen af videoen, og at anklagen er et forsøg på at forhindre voldsomme reaktioner på optagelserne.

»Med frigivelsen af denne video er det virkelig vigtigt for sikkerheden i byen, at borgerne i Chicago ved, at denne betjent bliver holdt ansvarlig for sine handlinger,« siger hun.

På videoen kan man se, at Van Dyke begynder at skyde seks sekunder efter, at han forlader sin bil. Han tømmer sit magasin og forsøger at skifte det for at skyde videre, da han bliver stoppet at en kollega.

Video viser betjente skyde sort mand med hænderne oppe

Statsanklageren sagde på et pressemøde tirsdag, at videoen - som er uden lyd - er rystende.

»At se en 17-årige ung mand død på så voldelig en måde, er så foruroligende, at jeg er sikker på, at det vil skære i hjerterne på alle borgere i Chicago.«

Van Dyke bliver den første Chicago-betjent i årtier, som bliver anklaget for ovelagt mord i tjeneste.

Det seneste år har en rækker sager, hvor hvide politifolk skyder, dræber eller begår overgreb mod sorte, rystet USA. Ofte er sagerne endt uden, at de pågældende betjente er blevet stillet til ansvar.

Efter sigtelsen og offentliggørelsen af videoen er myndighederne i Chicago i højeste alarmberedskab og forbereder sig på at håndtere eventuelle uroligheder.

Foto: TANNEN MAURY
Vis mere

Kort efter offentliggørelsen gik demonstranter på gaden og råbte: '16 skud! '16 skud!'

Byens borgmester opfordrer borgerne til at bevarer roen og  til at bygge broer i stedet for at grave grøfter.

»Jeg tror på, at dette er tiden, hvor vi skal bygge broer af forståelse i stedet for at skabe barrierer af misforståelse. Jeg forstår godt, at folk bliver ophidsede og ønsker at protetere, når de ser denne video. Vi må som by må rejse os fra dette øjeblik,« sagde borgmester Rahm Emanuel ifølge CNN.

Foto: JIM YOUNG
Vis mere

I august 2014 blev den 18-årige sorte teenager Michael Brown dræbt af politiet i Ferguson, Missouri. Da betjenten blev frikendt udløste det voldsomme uroligheder, og byen var på et tidspunkt erklæret i undtagelsestilstand.

Siden har en lang række sager om politiets drab og overgreb mod sorte rystet USA.