Titusinder af amerikanere har været uden strøm siden lørdag aften – netop som vinterkulden begynder at sætte ind.

Det skyldes, hvad der ligner et målrettet angreb på kritisk infrastruktur.

Lørdag aften ved 19-tiden lokal tid blev der åbnet ild mod to kraftværker i Moore County øst for storbyen Charlotte i den amerikanske delstat North Carolina. I begge tilfælde stoppede en bil, hvorefter der blev skudt mod kraftværkerne, skriver Huffington Post.

De omfattende skader betød, at over 41.000 husstande mistede strømmen – og mange af dem har mandag morgen stadig ikke fået den tilbage.

'Et angreb, som dette på kritisk infrastruktur er en alvorlig og bevidst kriminel handling, og jeg forventer, at de statslige og føderale myndigheder efterforsker sagen til bunds, så de ansvarlige kan stilles til ansvar,' skriver North Carolinas guvernør, demokraten Roy Cooper, på Twitter.

Forbundspolitiet FBI er kommet på sagen, men indtil videre er der mange løse ender.

Ifølge sheriffen hos det lokale politi – som samarbejder med FBI om efterforskningen – har ingen taget skylden for angrebene på de to kraftværker.

Gerningspersonernes motiv er også ukendt – og ja, de ansvarlige er stadig på fri fod.

Men ifølge sherif Ronnie Fields var det målrettede og bevidste angreb med den hensigt at skade den kritiske infrastruktur.

Energiselskabet, som driver de to kraftværker, Duke Energy, oplyser, at en del udstyr blev beskadiget og skal erstattes.

Men det tager tid, og derfor kan elnettet være ustabilt i dagevis, indtil de to kraftværker igen bliver fuldt operationelle.

Som konsekvens af de formodede angreb og den manglende strøm er alle skoler i området lukket mandag.

Der er også oprettet et shelter i en sportshal i byen Carthage, hvor indbyggere kan søge ly for vinterkulden, der ramte området natten til mandag.