To tidligere SS-soldater skal nu stilles til ansvar for deres gerninger under 2. verdenskrig. De er anklaget for at have medvirket til drab på flere tusinde mennesker i Auschwitz. Det skriver Dailystar.

Det drejer sig om de to mænd Reinhold Hanning på 93 år og Hubert Zafke på 95 år. De har begge arbejdet i Auschwitz-lejren og risikerer mellem tre og 15 års fængsel.

Reinhold Hanning er tidligere vagt i koncentrationslejren. Han er anklaget for at have medvirket til mindst 170.000 drab, idet han menes at have overvåget udvælgelsen af, hvilke fanger der var egnet til arbejdskraft, og hvilke fanger der skulle sendes til gaskamrene. Desuden anklages han for at have haft kendskab til de regelmæssige masseskyderier og den systematiske udsultning af fanger.

Hubert Zafke arbejdede som læge i koncentrationslejren og er tiltalt for at have medvirket til mindst 3.681 drab. Han arbejdede i Auschwitz-Birkenau-lejren i en periode, hvor 14 tog ankom med fanger. Blandt de mange fanger var blandt andre Anne Frank, der senere døde i en anden koncentrationslejr ved navn Bergen-Belsen. Mange af de fanger, der ankom med toget, blev efterfølgende dræbt i gaskamre.

De to retssager starter henholdsvis den 11. og den 29. februar. Hanning har tilstået at have arbejdet i Auschwitz-lejren, men han nægter at have været involveret i drabene. På samme måde benægter Zafke, at han kendte til massemordene.

Sagen mod Zafke er tidligere blevet afvist med den begrundelse, at Zafke lider af demens. En appeldomstol omstødte afgørelsen, og derfor kører sagen nu igen. Retten erkender dog, at Zafke har problemer med hukommelsen, og at han er fysisk svag. Derfor forventes det, at der bliver indlagt pauser i forhøret, og at retssagen vil trække ud og strække sig over det meste af marts.

»Alder har ingen betydning«

I sagen mod Hanning, vil Angela Orosz tage plads i vidneskranken. Hun blev født i Auschwitz-lejren en måned før, den blev befriet den 27. januar 1945, og selvom hun ikke husker tiden i lejren, udtaler hun sig gerne om stedets ansatte.

»Uden de mennesker og deres aktive støtte til Holocaust, ville det, der skete i Auschwitz, og mordene på 1,1 millioner mennesker i løbet af få år ikke have været muligt. Og måske ville mange af mine familiemedlemmer stadig være i live,« siger Angela Orosz ifølge Dailystar til nyhedsbureauet AFP.

Grundet Hannings og Zafkes høje alder er det langt fra sikkert, at de når at udstå hele deres straf, hvis de findes skyldige. Men ifølge Andreas Brendel, som er anklager i Hanning-sagen, bør alderen ikke påvirke dommen.

»Alder har ingen betydning,« siger han til Dailystar og uddyber, at han synes, at Tyskland skylder ofrene og deres pårørende, at forfølge dem, der handlede kriminelt under krigen.Det er formanden for World Jewish Congress, Ronald Lauder, enig i.

»Hvis nogen anses for at være ansvarlige for et hvilket som helst aspekt i Holocaust, og personen stadig er i stand til at komme for retten, så bør han eller hun blive retsforfulgt,« siger han ifølge Dailystar til ATP.

»Der er ingen forældelsesfrist for massemord, og det bør der heller ikke være,« slår han fast.

For et par år siden, ville hverken Hanning eller Zafke dog være blevet stille for en dommer. Frem til 2011 forfulgte de tyske domstole kun naziforbrydere, hvis der var bevismateriale nok til at fastslå, at de personligt havde begået en forbrydelse. Men det blev ændret efter en sag mod John Demjanjuk, som var tidligere vagt i en koncentrationslejr. Han blev idømt fem års fængsel for at have medvirket til drab, og det åbnede op for muligheden for at retsforfølge alle former for ansatte i koncentrationslejre.

Den mulighed er senere blevet benyttet flere gange, og sagen om de to SS-soldater er langt fra enestående. Endnu en tidligere vagt i Auschwitz skal for retten i april, og sidste år blev den tyske mand Oskar Groening, kendt som ’bogholderen fra Auschwitz’, dømt for have medvirket til drabet på 300.000 mennesker. Han blev idømt fire års fængsel.