Det var den jugoslaviske sikkerhedstjeneste UDBA, der stod bag mordet på Sveriges statsminister Olof Palme.

Det var Jugoslaviens hemmelige politi Udba, der beordrede drabet på Sveriges statsminister Olof Palme for 25 år siden, siger en tidligere jugoslavisk spion ifølge det tyske nyhedsmagasin Focus.

De nye oplysninger er kommet frem under en afhøring af eksspionen Vinko Sindicic, som den tyske rigsadvokat og Bayerns kriminalpoliti har stået for. Ifølge den 67-årige Sindicic overvågede jugoslaviske agenter Palme døgnet rundt og fandt huller i sikkerheden omkring ham.

Selve drabet skal ifølge Focus være blevet begået af en lejemorder, som i dag er 65 år gammel og bor i Zagreb i Kroatien, hvor han arbejder for et privat sikkerhedsselskab. På drabstidspunktet var manden bosat i Hamburg, hævder eksspionen.

Han påstår også, at drabsvåbnet, en Smith & Wesson-revolver, i sin tid blev smuglet til Stockholm med et skib fra USA.

Afhøringen, hvor oplysningerne om Palme-drabet kom frem, skal være overleveret til Sverige allerede i 2008, men svensk politi gik ikke videre med sagen.

Politiet siger nu ifølge det norske nyhedsbureau NTB, at oplysningerne bliver undersøgt.

Olof Palme blev dræbt på åben gade i Stockholm den 28. februar 1986 på vej hjem fra en biograftur med sin hustru. Den kriminelle Christer Pettersson blev dømt for mordet, men senere frikendt. Drabet er derfor aldrig blevet opklaret.

Eksspionen Sindicic hævder, at efterretningstjenesten Udba pønsede på at iværksætte en storstilet kampagne for at stemple det eksilkroatiske samfund i Beograd for at stå bag drabet.

I 2009 førte vidneforklaringer fra Sindicic til, at drabet på en jugoslavisk dissident i den sydtyske by Wolfratshausen i 1983 endelig blev opklaret. En tidligere jugoslavisk efterretningsmand blev idømt fængsel på livstid af landsretten i München.

/ritzau/

Andre læser også