Sølvfarvede snurretoppe, vandmænd og tyggegummiformede fartøjer. Briterne ser mystiske ting på himlen.

De britiske myndigheder frigiver nu 35 hidtil hemmeligstemplede filer, som dokumenterer observationer af UFO'er.

Filerne, der løber op i 8.500 sider, daterer sig helt tilbage til 1950'erne og omfatter fotografier, tegninger og øjenvidneberetninger af umiddelbart uforklarlige fænomener på himlen.

Se billederne: De største UFO-historier

De fleste filer stammer fra perioden 1997 til 2005, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det drejer sig både om politifolk, en soldat, en officer fra flyvevåbenet og ganske almindelige borgere, som har indrapporteret alt fra "tyggegummiformede fartøjer", "vandmænd" og "sølvfarvede snurretoppe".

- Det var en stor cigarformet fartøj med store projektiler på hver side som vinger, fortæller en mand fra London i oktober 1998 og hævder, at han efterfølgende blev bortført af rumvæsener.

En pensioneret officer fra det britiske flyvevåben så en UFO på himlen over Sri Lanka og sendte fotografier til sit lands forsvarsministerium.- Jeg lagde mærke til en særlig aura på himlen, og cirka et minut senere kom der et tordenbrag. Kort tid viste der sig en ring formet som en doughnut, skriver han.

Andre eksempler er mere jordnære: Seks små bippende UFO'er alarmerede den britiske hær og efterretningstjeneste i året 1967, men viste sig ved nærmere eftersyn at være himstregimser, som lokale ingeniørstuderende havde konstrueret./ritzau/Reuters