Fredag sagde nordmændene farvel til mange af ofrene for massakren. Statsminister Jens Stoltenberg deltog.

32 af ofrene for massakren på Utøya 22. juli blev bisat fredag.

I Drammen sydvest for Oslo blev det yngste offer, Sharidyn Svebakk-Bøhn, kaldet Sissi, bisat ved en ceremoni i Bragernes Kirke, som var stuvende fuld af familie, venner og bekendte, der tog en sidste afsked med den kun 14-årige pige.

Sissis mor, Vanessa Svebakk, sagde farvel til sin datter ved at læse højt af et sidste brev.

- Hvordan kan vi overhovedet sige farvel til en af Guds skønneste, begyndte brevet.

Blandt de fremmødte var tidligere leder af Arbeiderpartiet og Norges første kvindelige statsminister, Gro Harlem Brundtland, som var Sissis forbillede. Brundtland var selv på Utøya, få timer før massakren begyndte.

- Dette er en tragedie, uhyggelig, uvirkelig og meningsløs, og vi vil bære den med os, så længe vi lever, sagde Brundtland.

Sissi var 12 år gammel, da hun meldte sig ind i Arbeiderpartiet, og det var første gang, hun deltog i AUF-lejren på Utøya, da hun blev dræbt af Anders Breivik. I denne uge skulle hun have været på konfirmandlejr.

På Sundvolden Hotel, som på dagen for massakren var et tilflugtssted for pårørende og overlevende, mindedes sørgende den 45-årige Monica Elisabeth Bøsei. Hun var kendt som "Mor Utøya", fordi hun var leder af AUF's lejr på Utøya gennem 20 år.

I ceremonien deltog blandt andre statsminister Jens Stoltenberg.

- Hun har passet på mig. Taget sig af mig. Jeg var både voksen og statsminister, men fik del i hendes varme. Monica havde omsorg nok til alle, sagde Stoltenberg.

Monica Elisabeth Bøsei var blandt de første personer, som blev dræbt, da Breivik nåede Utøya. Hendes datter, Helene Bøsei Olsen, overlevede.

I alt 61 af de 77 personer, der blev dræbt 22. juli, er nu blevet bisat.

/ritzau/