Sådan så der ud på Sveavägen i Stockholm morgenen derpå.
Sådan så der ud på Sveavägen i Stockholm morgenen derpå. Foto: Foto: EPA

I morgen søndag er det 30 år siden, at den svenske statsminister Olof Palme blev myrdet på åben gade i Stockholm. Et mord, som aldrig er blevet opklaret, hvilket har givet grobund til en lang række konspirationsteorier gennem årene.

Nu træder et vidne til mordet for første gang frem i svenske Aftonbladet og hans udsagn giver næring til flere af teorierne.

»Det var en ren henrettelse,« fortæller han til avisen om de billeder, han aldrig har kunnet slette for sit indre blik.

SWEDEN PALME MURDER

Den nu 61-årige Inge Mårelius så det hele fra næsten første parket den fredag aften i 1986, hvor statsminister Olof Palme og hans hustru Lisbet var på vej hjem efter en biograftur.

Selvom klokken nærmede sig midnat, havde parret besluttet at gå hjem til Gamla Stan i Stockholm. Uden livvagter.

Inge Mårelius sad i bilen, og stoppede for rødt lys på Sveavägen. Det ændrede hans liv.

»Der er ingen tvivl om, at det var en nedslagtning,« siger den tidligere musiklærer til Aftonbladet.

»Han vidste præcis, hvad han skulle gøre. Der var ingen tvivl overhovedet.«

Olof Palme

Inge Mårelius kan også overfor Aftonbladet fortælle, at morderen var veltrænet, og koldt og roligt stod og ventede på det helt rette øjeblik, før han tog sit våben frem og affyrede de 2 skud.

Efterfølgende stod han roligt og iagttog en tid, om skuddene havde haft den ønskede effekt. Og først derefter forlod han - ligeså roligt - pladsen.

Politiets foto fra vidnekonfrontationen, hvor Lisbet Palme udpegede nummer 3, Christer Pettersson.

»Det var ingen narkoman. Han var veltrænet, måske indenfor militæreliten, én som virkelig vidste, hvordan han skulle udnytte sin krop,« fortæller Inge Mårelius i interviewet.

Olof Palme

Stemmer Inge Mårelius' udsagn, understreger det i den grad mangelfuldheden i politiets og sikkerhedstjenestens efterforskning.

Baseret på primært Lisbet Palmes vidneudsagn, anholdt politiet i 1989 den kriminelle og alkoholiserede Christer Pettersson for mordet, og idømte ham i retten livstid. Men Petterson nægtede sig skyldig og ankede dommen. Han vandt sagen og blev frikendt.

Trods frikendelsen har Lisbet Palme siden fastholdt, at hun har udpeget sin mands morder. Og anklagemyndighederne har et langt stykke af vejen bakket op om hendes overbevisning og dermed undladt at efterforske mange øvrige spor i sagen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.