Planerne om nye israelske bosættelser i omstridte områder på Vestbredden kommer som en modreaktion på FNs opgradering af palæstinensernes FN-status, lyder det.

ISRAEL: Israel har givet tilladelse til opførelse af 3.000 nye bosættelser som en reaktion på, at FN har givet palæstinenserne observatørstatus, fortæller israelske regeringskilder til flere medier ifølge Reuters. Premierminister Benjamin Netanyahu skulle have godkendt initiativet, der utvivlsomt vil skabe vrede i den palæstinensiske lejr.

Palæstinenserne har således tidligere sagt, at man ikke vil vende tilbage til fredsforhandlinger med Israel, hvis bosættelserne ikke bliver stoppet. Planerne om de nye bosættelser, som formentlig bliver i det østlige Jerusalem og på Vestbredden, vil givetvis komme til at »skære« en eventuel palæstinensisk stat over i to, og ifølge avisen Haaretz vil nogle af de nye bosættelser sågar blive opført i det omstridte E1-område på Vestbredden, som Israel tidligere har forpligtet sig til ikke at etablere yderligere bosættelser i.

Ifølge nyhedsmediet Ynet er de nye bosættelser blevet godkendt af premierminister Benjamin Netanyahu og dennes inderste råd og kommer udelukkende som en modreaktion på FNs beslutning om at opgradere Palæstina til observatørstat, som blev besluttet på FNs Generalforsamling torsdag aften.

Avisen Haaretz skriver desuden, at de nye bosættelser er en del af en bosættelsesbølge, som Israel planlægger at gennemføre, fordi man ønsker at beholde bosættelserne på Vestbredden, hvis en eventuel palæstinensisk stat skulle blive en realitet. Den analyse har israelske kilder i regeringen imidlertid valgt ikke at kommentere.

Flere højtstående politikere i Israel har nærmest udtrykt en vis form for chok over, at FN-landene, heriblandt mange EU-lande, med et overvældende flertal valgte at opgradere den palæstinensiske FN-status torsdag aften og har blandt andet udtalt, at »vi har tabt Europa«.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.