Lyt til artiklen

Nyt angreb på kristne koptere kommer efter blodigt dobbeltangreb udført af Islamisk Stat i sidste måned.

Kairo. Bevæbnede mænd angreb fredag en bus med kristne koptere i Egypten og dræbte mindst 28 og sårede 25.

Mange børn er blandt de dræbte ved angrebet, der fandt sted i Minya-provinsen. Det meddeler det egyptiske sundhedsministerium.

Et ukendt antal bevæbnede mænd, der kørte i tre firhjulstrækkere, stoppede de kristne, da de kom kørende i busser på en vej, som fører til klostret Saint Samuel i Minya-provinsen.

Det fortæller sundhedsministeriet i Kairo og øjenvidner.

Foreløbig har ingen gruppe taget skylden for angrebet, der finder sted umiddelbart inden muslimernes hellige fastemåned, ramadanen.

En række muslimske ledere har fordømt angrebet. Stor-imamen ved den muslimske læreanstalt al-Azhar, Ahmed al-Tayeb, siger, at angrebet har til formål at destabilisere landet, og han opfordrer egypterne til stå sammen mod denne "brutale terrorisme".

Angrebet kommer efter et blodigt dobbeltangreb udført af Islamisk Stat mod de kristne kopteres kirker i april.

De fleste kristne egyptere er koptere. Egypten har ifølge nyhedsbureauet dpa det største kristne samfund i regionen. Omkring 10 procent af landets befolkning på 92 millioner er kristne.

Militante islamister truer med at udslette kopterne i Egypten.

Først i april dræbte selvmordsbombere fra Islamisk Stat 45 mennesker ved to koordinerede bombeangreb mod de kristne kopteres kirker.

I december tog Islamisk Stat skylden for et bombeangreb ved en koptisk kirke i Kairo, hvor 28 mennesker blev dræbt.

Koptere bliver jævnligt angrebet af muslimske naboer, som stikker ild til deres hjem og deres kirker. Baggrunden for angrebene er ofte et forhold mellem en muslim og en kristen eller bygning af en ny kirke.

I 2015 blev 21 kristne egyptere, der arbejdede i Libyen, dræbt af Islamisk Stat.

Jihadister og islamister beskylder kristne for at støtte militærets magtovertagelse i 2013. Her blev den islamistiske præsident Mohamed Mursi fjernet i forbindelse med en blodig undertrykkelse af hans tilhængere.

/ritzau/Reuters