Det 26-årige internet-geni Aaron Schwartz blev fredag fundet død i sin lejlighed i New York. Han tog efter alt at dømme sit eget liv. I næste uge skulle han være mødt i retten til en sag, der risikerede at koste ham 35 år i fængsel for tyveri af 4,6 millioner videnskabelige artikler. (Arkivfoto)
Det 26-årige internet-geni Aaron Schwartz blev fredag fundet død i sin lejlighed i New York. Han tog efter alt at dømme sit eget liv. I næste uge skulle han være mødt i retten til en sag, der risikerede at koste ham 35 år i fængsel for tyveri af 4,6 millioner videnskabelige artikler. (Arkivfoto) Foto: Michael Francis McElroy

Et af it-branchens mest lysende talenter, den 26-årige Aaron Swartz, er fundet død i sin lejlighed i New York efter, hvad der ligner et selvmord. Det skriver New York Times.

Aaron Schwarts skabte overskrifter, da han allerede i en alder af 14-år var med til at opfinde det såkaldte RSS-system, der gør det muligt for internetbrugere at abonnere på opdateringer fra elektroniske nyhedsmedier og andre hjemmesider, hvor indholdet løbende ændres. Systemet bruges i dag over hele verden.

Ifølge en onkel blev den nu 26-årige fredag fundet hængt i sin lejlighed af en ven. Omstændighederne og det faktum, at Aaron Schwarz tidligere offentligt har talt om depression og selvmordstanker taler ifølge politiet for, at han har taget sit eget liv.

De senere år har det unge internet-geni etableret flere succesfulde selskaber. Samtidig har han engageret sig kraftigt i kampen for fri adgang til information på nettet, hvilket i visse kredse gav ham noget nær helte-status.

Hans kamp led dog et voldsomt knæk, da han i juli 2011 blev anholdt og sigtet for ulovligt at have skaffet sig adgang til en betalings-database med videnskabelige artikler.

Ifølge den senere tiltale downloadede han efterfølgende 4,8 millioner artikler og dokumenter til sin personlige computer.

Ved retssagen, der skulle være begyndt i næste uge, ville Aaron Schwarz have risikeret op til 35 år i fængsel og bøder på i alt en million dollar.

Efter nyheden om hans død har spredt sig, har flere fremtrædende eksperter overfor blandt andet New York Times betegnet den unge mand som et plaget geni, som selv gråskæggede lærde betragtede med ærefrygt. 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.