I løbet af de næste seks til otte uger ventes verdens fattigste lande at modtage 250 millioner vaccinedoser.

Det globale Covax-program, der skal sikre coronavacciner til verdens udsatte lande, ventes at levere 250 millioner doser de næste seks til otte uger.

Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i en opdatering onsdag.

Der er dermed tale om et væsentligt løft til programmet, der hidtil har leveret 152 millioner doser til 137 forskellige lande og områder.

WHO står sammen med to samarbejdspartnere i spidsen for programmet.

Covax skal sikre, at verdens 92 fattigste lande også modtager vacciner mod coronavirus. Landene modtager vacciner, som rigere lande har doneret.

Det var oprindeligt planen, at Indiens Seruminstitut skulle spille en stor rolle i produktionen af AstraZeneca-vacciner til Covax-programmet. Indien har dog begrænset sin eksport af vacciner på grund af landets egen coronakrise.

Covax har siden da i stigende grad været afhængigt af donationer fra rige lande, der har købt flere vacciner, end de har haft brug for.

- Den globale efterspørgsel på vacciner overstiger klart udbuddet, hvilket betyder, at millioner af de mest udsatte ikke er beskyttet.

- En stor global vaccineudrulning er vores bedste værn mod varianter, siger Seth Berkley, der er chef for vaccinealliancen Gavi.

Gavi er blandt de organisationer, der står bag Covax-programmet.

WHO har gentagne gange kritiseret den voldsomme ubalance i vaccineudrulningen i rige og fattige lande.

Flere rige lande er ved at tage hul på vaccination af børn og overvejer at uddele et tredje stik for at styrke beskyttelsen mod coronavirus. Samtidig har andre fattige lande end ikke kunnet vaccineret deres sårbare borgere.

Næsten fire milliarder vaccinedoser er hidtil blevet uddelt på tværs af 216 lande og områder. Det viser en opgørelse fra nyhedsbureauet AFP.

I lande, som Verdensbanken kategoriserer som højindkomstlande, er der indtil videre uddelt 96,7 doser per 100 indbyggere. De fleste coronavacciner kræver to stik for at give fuld beskyttelse.

I lavindkomstlande lyder tallet på 1,6 doser per 100 indbyggere.

/ritzau/AFP