2023 er godt på vej til at blive det varmeste år i menneskehedens historie. 2024 bliver nok endnu varmere.

Omkring en tredjedel af alle dage i 2023 har indtil videre været mindst 1,5 grader varmere end det førindustrielle niveau.

Det viser en analyse på baggrund af data fra EU's klimatjeneste, Copernicus, fra mediet BBC.

Tendensen bekymrer eksperter, da mærkepælen betragtes som den øverste grænse for at undgå de værste konsekvenser af klimaforandringer.

- Det er et tegn på, at vi når niveauer, som vi ikke har set før, siger Melissa Lazenby fra Sussex Universitet til BBC.

2023 er godt på vej til at blive det varmeste år i menneskehedens historie. 2024 bliver dog potentielt endnu varmere.

Omkring 86 dage i 2023 har per 2. oktober været mindst 1,5 grader varmere end det førindustrielle niveau.

Det er højere end den hidtidige rekord fra 2016 - og året er langt fra slut endnu.

Analysen kommer efter en september med rekordtemperaturer og en sommer med en række ekstreme vejrfænomener på tværs af hele kloden.

September nåede ifølge Copernicus en gennemsnitlig overfladetemperatur på 16,38 grader målt globalt. Det er 0,9 grader varmere end normalen, som er perioden fra 1991-2020.

Da verdens politiske ledere mødtes i Paris i december 2015, indgik de en aftale om at holde de globale temperaturstigninger "godt under" 2 grader, og at gøre alt for at holde dem under 1,5 grader.

Grænseværdierne skal ses i relation til temperaturerne i perioden mellem 1850 og 1900 før den industrielle relation, hvorefter brugen af fossile brændsler eksploderede.

Det er ikke et brud på Parisaftalen, hvis en enkelt dag eller en uge er over målet på 1,5 grader. Det måles derimod efter et gennemsnit over 20-30 år.

Det betyder, at jo flere dage med temperaturstigninger på over 1,5 grader, jo tættere er verden på at bryde det, der blev lovet.

Der er en smule usikkerhed om det præcise antal af dage i 2023 på over 1,5 grader sammenlignet med det førindustrielle niveau, da analysen er baseret på et globalt gennemsnit med enkelte variationer i dataene.

Men eksperter mener, at margenen er markant nok til at konkludere, at rekorden fra 2016 er blevet brudt.

/ritzau/