Områder i Arktis blev ødelagt af ekstreme naturbrande på grund af manglende snefald.

Europa oplevede sidste år den varmeste sommer på kontinentet, som nogensinde er blevet registreret.

Det siger EU's Copernicus-observationstjeneste torsdag. Udmeldingen kommer, samme dag som 40 af verdens ledere holder et virtuelt klimatopmøde under forsæde af USA's præsident, Joe Biden.

Områder i Arktis er blevet ødelagt af ekstreme naturbrande på grund af manglende snefald som følge af klimaforandringer.

Den gennemsnitlige europæiske temperatur i 2020 var den højeste, siden målingerne blev påbegyndt. Temperaturen var mindst 0,4 grader højere end de hidtil fem varmeste år.

Disse var alle inden for det seneste årti, oplyser Copernicus, som er Europas flagskib og hidtil største satsning inden for jordobservation.

- Temperaturen stiger i alle årstider i Europa, siger Copernicus-forskeren Freja Vamborg.

Den gennemsnitlige temperatur for vinteren var 3,4 grader over den gennemsnitlige europæiske vintertemperatur i perioden 1981-2020. Temperaturerne svinger mere i vintermånederne, så ekstreme temperaturer slår mest igennem der.

Det var også Europas varmeste efterår, mens sommerens hedebølger ikke var lige så intense eller langvarige som årene før. Det er til trods for rekordhøje temperaturmålinger i blandt andet Skandinavien og Frankrig.

I Arktis var det "et spektakulært år", siger Vamborg og henviser til de rekordsættende naturbrande i Sibirien.

Også Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) har fastslået, at sidste år var det hidtil varmeste.

De usædvanligt høje temperaturer i hele 2020 blev registreret på trods af vejrfænomenet La Niña. Det har normalt har en kølende effekt på de globale temperaturer.

Det var først i slutningen af året, at La Niña formåede at køle kloden lidt ned.

- Drivhusgasser i atmosfæren er fortsat på rekordniveauer. Og kuldioxids lange levetid - den vigtigste gas - betyder, at planeten fortsat vil blive varmere, lød den dystre prognose fra WMO-chef Petteri Taalas tidligere i år.

/ritzau/Reuters