Forældre, hvis børn er døde, eller er blevet skadet, af hostesaft græder nu af glæde. Det kommer, efter en indonesisk ret nu tillader en retssag.

»Mit barns kamp var ikke forgæves,« siger Nur Asiah.

Hendes fireårige datter døde sidste år – og sammen med 24 andre ofre har de bragt sagen for Indonesiens regering og otte farmaceutiske firmaer. Det skriver BBC.

Forgiftet hostesaft baseret på sirup har taget livet af flere end 200 indonesiske børn. De er døde af akut nyresvigt siden 2022. Allerede sidste år kom det frem, at Indonesien planlagde at bringe to medicinalfirmaer for retten.

Nogle af de hostesafter, som WHO har koblet til dødsfald i Gambia.
Nogle af de hostesafter, som WHO har koblet til dødsfald i Gambia. Foto: MILAN BERCKMANS
Vis mere

Men Indonesien er ikke det eneste land, der har fået forgiftet hostesaft ind. Omkring 100 døde er rapporteret i Gambia og Uzbekistan.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har udsendt afvarsler om seks hostesafter, baseret på sirup, som er lavet i Indonesien og Indien.

»Jeg var ikke klar over, at hvad jeg gav til mit barn, var gift,« sider Nur Asiah til BBC Indonesien.

Hendes datter Nasya fik hostesaft, efter hun fik feber sidste år. Hun blev meget syg og døde tre uger senere på hospitalet.

Retssagen gælder kompensation på 1,35 million kroner for hvert barn, der er blevet dræbt, og omkring 900.000 kroner for hvert barn, der er blevet sygt.

Andre familier får lov til at tilslutte sig retssagen.

De indonesiske myndigheder har opdaget, at de lokale kemiske firmaer brugte to opløsningsmidler fra industrien – ætylenglykol  og diætylenglykol – i siruppen, mens der var mangel på farmaceutiske opløsningsmidler.

De to substanser buges typisk til antifrostvæske til luftkonditioneringsanlæg og køleskabe.