Chokerede forældre foran Sandy Hook Elementary School.
Chokerede forældre foran Sandy Hook Elementary School. Foto: MICHELLE MCLOUGHLIN

USA oplevede fredag den værste og mest blodige skolemassakre nogensinde i landets historie.

Landet, der ellers er blevet plagede af modbydelige masseskyderier, der overgår de flestes fantasi, skulle stå model til endnu en vanvittig nedslagtning af sagesløse børn og voksne

Det skete da 24-årige Ryan Lanza trængte ind på Sandy Hook Elementary School i byen Newtown, Connecticut, bevæbnet med fire våben, maskeret og iført skudsikker vest.

Han gik målrettet hen til det klasseværelse, hvor hans mor var lærer og underviste. Han trængte ind i klasselokalet og skød sin mor og 20 børn, der opholdt sig i lokalet, oplyser New York Times.

Før han gik amok på skolen, havde han åbenbart dræbt sin far, der lå død i hjemmet, oplyser NBC News.

Han skød også syv voksne og skød derefter åbenbart også sig selv inde på skolen

Før han skød sig selv, havde han dræbt ialt 26 mennesker, heriblandt 20 børn på Sandy Hook Elementary School.

Skolen underviser børn fra børnehaveklassen til fjerde klasse, børn i alderen 5-10 år. Blandt ofrene er også skolens rektor og skolepsykolog.

I flere timer verserede et rygte om, at der var to gerningsmænd, men det er sandsynligvis ikke korrekt. Rygtet opstod muligvis fordi der var så meget larm og skyderi, at det er svært at fatte at en person kunne stå bag.

En 9-årig elev siger, han var i gymnastiksalen, da skyderierne startede.

- Vi hørte nogle rigtig høje brag, siger drengen, der står grædende og skælvende foran skolen med sin fars arme omkring sig.

- Vi troede, nogen væltede noget. Så hørte vi skrig og skud. Mange skud. Vi hørte nogen sige 'hænderne op', og nogen sagde: 'Skyd ikke'. Vi gemte os i et skab i gymnastiksalen. Så kom der nogen og sagde, vi skulle løbe ed ad gangen. Der var politimænd ved alle døre. Folk græd og skreg, siger han.

Forældre strømmede til skolen, desperate over de frygtelige nyheder. Nogle lykkelige forældre fandt deres børn uskadte og fik dem med sig hjem, andre måtte begribe at deres børn var blandt de dræbte midt i postyret af politikøretøjer, ambulancer og TV-vogne, der fyldte området omkring skolen.

Der har været en del uhyggelige masseskyderier i USA i år. Senest i Oregon, hvor en mand åbnede ild i et indkøbscenter og dræbte to og derefter sig selv. Det hidtil mest blodige skyderi var ved premieren på den nye Batman film i Oregon, hvor 12 blev dræbt og 58 såret.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.