Arkivfoto
Arkivfoto Foto: Nils Meilvang

I sine bestræbelser på at lægge borgerkrigens rædsler bag sig, krydsede han middelhavets bølger i en gummibåd, inden en menneskesmugler førte ham og hans familie videre til Norge. Tre uger senere blev 17-årige Diar Mohammad Salim Sfouk fundet livløs på bundet af badebassin i et norsk badeland.   

Det skriver norske VG.

Det var en søndag formiddag i slutningen af november sidste år, at den tragiske hændelse fandt sted. Diar var blot 17 dage forinden kommet til Norge med sine to søskende og sin mor, mens faderen var blevet tilbage i Syrien. Sammen havde de godt en måned forinden betalt en menneskesmulger, for at fragte dem til Grækenland fra den tyrkiske havneby Izmir. Angivligt til en pris på 1250 dollar per mand, svarende til godt 8.500 danske kroner.

Men drømmen om et nyt liv i Europa var dog langt fra indfriet, da menneskesmugleren fik sine penge. Familien blev stuvet sammen med andre flygtninge i en gummibåd, hvor luften lige så stille sivede. Alligevel lykkes det at nå sikkert i land.

»Jeg var rigtigt bange. Diar gav os styrken til at klare det. Han var meget opsat, stærk og overbevisende. Han snakkede med alle i båden. Jeg kan huske, at han sagde: 'I skal ikke frygte havet, vi skal nok klare den',« fortæller Diars 37-årige mor Narin til VG.

061SEufjo_serbien1.jpg

Efter gummibåden ramte det græske fastland, overtog Diar lederrollen i flygtningegruppen, der talte 19 personer. Det lykkes dem først at komme til Athen, hvorefter Diar og hans familie drog nordpå, hvor rejsen gik igennem lande som Makedonien, Serbien, Ungarn, Slovenien, Østrig og til sidst Tyskland. Rejsen tog 15 dage, og de måtte angiveligt endnu en gang benytte sig af menneskesmuglere, som kørte familien til Norge fra Tyskland.

Her ankom de 5. novemeber sidste år til den norske kommune Vestby i den sydlige del af landet, hvor flere hytter var stillet til rådighed til nyankomne flygtninge. Her fik familien et nyt hjem.

sdfdsf

17 dage senere tog de sammen på udflugt, og turen var gået til den norske by Sarpsborg, nærmere bestemt et 2.000 kvadratmeter stort badeland.

»Det var første gang i lang tid, at vi skulle have det sjovt,« fortæller Diars 11-årige lillebror Khalil til VG.

En 24 meter lang rutschebane skulle vise sig skæbnesvagner for den 17-årige syriske flygtning, som så heltemodigt havde trodset middelhavet, og taget turen op gennem det meste af Europa.

 - 1

En af badelandets gæster fandt pludselig Diar liggende livløs i det knap to meter dybe bassin, som rutschebanen mundede ud i.

Ifølge politiet havde Diar ligget livløs på bunden i flere minutter, inden han blev opdaget. Så selvom der blev udøvet førstehjælp med det samme, var det til ingen nytte. Han blev fløjet til Ullevå sygehus i Oslo, og selvom han både trak vejret og hjertet stadigvæk slog, så vågnede Diar aldrig.

Norsk politi har efterfølgende peget på, at 17-årige Diar ikke var nogen stærk svømmer, og at det formentlig kostede ham livet. Den teori har familien afvist, og moderen fortæller til VG, at Diar lærte at svømme under et ophold i Istanbul, ligesom at han heller ikke led af nogle sygdommen, som har kunnet kaste lys over den tragiske episode.

Efter fem dage i koma blev Diar Mohammad Salim Sfouk officelt erklæret død den 27. november 2015, i en alder af 17 år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.