På et børnehjem i Minsk i Hviderusland er næsten 100 underernærede børn blevet opdaget af omverden. Flere af børnene var på randen af sultedøden, og børn i teenagealderen vejede det samme som treårige børn. Det har sat gang i en større efterforskning af børnehjemmet og de ansatte.

På børnehjemmet blev der blandt andet fundet en tyveårig pige med en vægt på kun 11,5 kilo. Og flere teenagere vejede kun 15 kilo.

Skandalen blev opdaget, da børnehjemmet i Minsk inviterede et par journalister ind på børnehjemmet for at følge en fodboldkamp, der skulle skrabe penge sammen til velgørenhed, skriver The Guardian. Pengene fra fodboldkampen skulle gå til at købe mad og specialernæring til de meget undervægtige børn. Men da journalisterne kom indenfor, fik de udmagrede børn al opmærksomheden.

For synet var grotesk. Børnene lå i deres senge. Udmagrede og udsultede. De børn, der bor på hjemmet, er anbragt på grund af voldsomme sygdomme, abnormiteter og psykiske lidelser. Børnehjemmet har forklaret, at det derfor ikke er nemt at få dem til at tage på i vægt. Mange af børnene blev anbragt på hjemmet allerede efter fødslen, fordi forældrene ikke magtede dem. Direktøren for børnehjemmet, Vyacheslav Klimovich, forklarer, at børnenes vægt skyldes deres psykiske tilstand.

»Grunden til, at de ikke tager på i vægt, ligger ikke i fejlernæring, men i deres psyke. Der er ingen tilgængelighed, da der simpelthen ikke er nogen hjerne, der fungerer, og børnene har absolut forskellige processer,« fortæller direktøren fra børnehjemmet til det russiske medie.

Ansatte fortæller, at der ikke er penge til den specielle næring, og at staten ikke vil give tilskud til det. Blandt andet derfor inviterede de journalisterne indenfor for at skabe noget opmærksomhed.

Anna Gorcha, som er direktør på et børnehospice, kritiserer børnehjemmet. Hun fortæller, at de bliver fodret og set efter, men ellers bliver behandlet som planter. Sagen efterforskes i øjeblikket.

I videoen herunder ses billeder fra børnehjemmet. Du kan også se de voldsomme billeder af børnene HER.