»Det fuglefløjt, der var, da vi flyttede ind, kan vi ikke høre længere.«

Vi er inviteret indenfor hos familien Bechgren i Højby i det sydlige Odense. Det samme er deres naboer Jane og Kim Reymond. Kort efter vi har sat os i havestolene, slutter endnu en gæst sig til selskabet, nemlig Flemming Blom Kjærgaard, der bor i Fraugde et stykke derfra.

Men det er langtfra første gang, at de er samlet i havestuen hos Lene og Erland. Gennem de seneste måneder har de tilbragt en hel del tid sammen.

De fem rundt om bordet har alle det til fælles, at de bor tæt på motorvejen. Og nu er støjen derfra blevet for meget.

Derfor besluttede naboparrene Bechgren og Reymond i Højby, at det var tiden at forsøge at råbe politikere fra både byråd og Folketing op for at gøre opmærksom på den stigende støj. Og det viste sig, at de langtfra var alene med den sag.

»Vi har vist sat gang i noget. Der må være nogen, der har det ligesom os og er trætte af det,« konstaterer Lene Bechgren.

Lene og Erland Bechgren har gjort klar til borgermøde i Højbyhallen med T-shirts, støjmåler og navneskilte.
Lene og Erland Bechgren har gjort klar til borgermøde i Højbyhallen med T-shirts, støjmåler og navneskilte. Foto: Ann-Sophie Holm
Vis mere

Torsdag aften har de derfor inviteret til borgermøde i Højbyhallen, og flere andre lokale støjgrupper har meldt sig under fanerne og bakker nu op om initiativet.

For det er ikke kun i Højby, at beboerne har fået nok. Det samme har borgere i Fraugde, Neder Holluf, Over Holluf og Lindved.

Målet med mødet er, at få politikerne – især dem på Christiansborg – til at forstå, hvad det er, de oplever i hverdagen, og at få politikerne til love dem, at de vil hjælpe dem.

»Inde på Christiansborg aner de jo ikke, hvor Højby ligger,« forklarer Kim Reymond.

»Nej, og hvis vi ikke råber op, så ryger pengene til den slags til København,« bakker Erland Bechgren op.

Erland og hustruen Lene har boet i huset i Højby siden 1995. Naboerne Kim og Jane flyttede ind to år tidligere. Men dengang – og faktisk helt frem til 2016 – var det ikke et stort problem med støjen fra motorvejen.

Støjen fra de mange biler ændrede sig, da tilkørslen til det nye supersygehus blev lavet. Noget af beplantningen blev fældet, jordvolde blev reduceret, og en ny – og mere larmende asfalt – blev lagt på.

»Ja, og nu kan vi så glæde os til, at det nye supersygehus kommer, og der kommer 5-6.000 biler ekstra i døgnet. Plus alle sirenerne,« tilføjer Kim Reymond med ironi i stemmen.

Familien Bechgren har anskaffet en lydmåler til at måle støjen fra motorvejen på forskellige tidspunkter af døgnet. Her slår den ud ved almindelig tale.
Familien Bechgren har anskaffet en lydmåler til at måle støjen fra motorvejen på forskellige tidspunkter af døgnet. Her slår den ud ved almindelig tale.
Vis mere

Allerøverst på listen over ønsker til at komme noget af støjen fra motorvejen til livs, står et såkaldt støjabsorberende hegn. Altså et hegn, der 'sluger' støjen i stedet for at sende den andre steder hen.

»Hvis man kaster støjen væk, så gør man jo bare livet surt for nogen andre,« lyder det fra Flemming Blom Kjærgaard.

Indtil videre har mere end 1.000 mennesker meldt sig ind i støjgruppens Facebook-gruppe. Og flere hundrede har tilkendegivet, at de deltager i mødet.

Heriblandt 14 politikere fra både Christiansborg og Odense Byråd.

»Jeg tror ikke, at nogen vil love os noget på mødet. Vi er glade, hvis vi får et tilsagn om, at de vil hjælpe os videre,« fortæller Lene Bechgren.

»Ja, bare nogen siger, at de vil hjælpe os. Indtil nu har det jo været som at slå i en dyne,« supplerer Kim Reymond.

Og det er netop dét, de ønsker politikernes hjælp til: at reducere støjen. For den forsvinder ikke. Men håbet om, at de en dag igen kan høre fuglene fløjte, lever stadig.

»Vi ønsker jo bare at få støjen ned på et rimeligt niveau,« siger Flemming Blom Kjærgaard.