Renovationsarbejdere er vant til lidt af hvert på en arbejdsdag. Men vintermånederne giver dem en ekstra udfordring med på vejen.

Om det er sommer eller vinter, så må de finde sig i chikanerende adfærd fra borgere. Her snakker vi oftest voldsom dytten, grimme tilråb og endda trusler.

Men når vinteren kommer, så får de endnu sværere arbejdsbetingelser, for isglatte veje og 250 kg på slæb er en livsfarlig kombination.

Tænk bambi på glatis, men bambi er 'bare' mænd i neonfarvede uniformer i stedet.

Skraldemændene skal overkomme alt fra bakker til trapper i isglat føre, når de skal tømme folks skraldespande.
Skraldemændene skal overkomme alt fra bakker til trapper i isglat føre, når de skal tømme folks skraldespande. Foto: stockphoto/Scanpix
Vis mere

I sidste uge gik det galt for en skraldemand fra Skive kommune, da han mistede fodfæstet på en glat villavej og hamrede hovedet direkte ned i jorden.

Han er nu indlagt på sygehuset med indre blødninger.

Og sådan kan man fortsætte. For det er hverken første eller sidste gang at en skraldemand ender på bagdelen. Sådan har det været i årtier, fortæller Svend Andersen.

»Det er dybt uansvarligt, at vi dag efter dag, vinter efter vinter, bliver mødt af sort is og veje, der hverken er ryddet eller saltet. Og det er et problem både på private og offentlige veje«.

Der er ingen krav til hverken uddannelse, køn eller baggrund for at blive skraldemand. Dog kræver jobbet en god fysik, da det er et fysisk krævende arbejde, som man udfører året rundt i al slags vejr.
Der er ingen krav til hverken uddannelse, køn eller baggrund for at blive skraldemand. Dog kræver jobbet en god fysik, da det er et fysisk krævende arbejde, som man udfører året rundt i al slags vejr. Foto: stockphoto/Scanpix
Vis mere

Hans udtalelser skal gerne være en invitation til at få fokus på farerne, så de kan få et ordentligt arbejdsmiljø.

Svend og hans kollegaer tænker meget over deres sikkerhed på arbejdet, når temperaturen nærmer sig frysepunktet.

Han fortæller, at de går »lidt stillere« end de plejer, fordi de frygter, at der er glat, og at de vil komme til skade.

Han tilføjer, at han ikke kun nærer bekymring for sine kollegaer, men det gælder jo også postbude, SOSU-assistenter, og hvem end der nu kommer rundt.

»Hvis Hr. og Fru Jensen kommer gående med deres rollatorer og de falder, så kommer de sgu ikke lige op og stå igen«.

Især ældre mennesker kan komme slemt til skade, hvis at de glider.
Især ældre mennesker kan komme slemt til skade, hvis at de glider. Foto: stockphoto/Scanpix
Vis mere

Han mener, at folk bør salte deres grund omkring klokken seks om morgenen.

For det er jo tosset, at der først er saltet efter klokken syv, når han og kollegaerne begynder at tømme spande klokken seks.

Og hvis folk ikke er med på den, så bør de stille deres skraldespande ud til skel, så skraldemændene ikke behøver at gå ind på grunden.

»Det skulle være rimeligt,« siger han.

Han vil være træt af, hvis hans kollegaer brækker arme eller ben, og de skal undværes på ruterne i uvist tid, fordi at nogle glemmer at salte.

Han fremhæver, at hvad hvis man byttede roller?

Folk burde prøve at komme ud om morgenen, når det er tidligt og halvskummelt - hvad vil de sige til at ryge på røven og slå sig?