Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Bare fordi man bliver nummer to i Tour de France, betyder det ikke, at man er selvskrevet som holdkaptajn til verdens største cykelløb året efter.

Det måtte Jonas Vingegaard sande, da han fandt ud af, at man hos Jumbo-Visma regnede Primoz Roglic som kaptajnen til årets Tour de France med start i København.

Ifølge B.T.s oplysninger blev det angiveligt meldt ud internt på holdet, at man satsede på den rutinerede slovener som sit ene es ved verdens største cykelløb.

Men det ville det danske stortalent ikke finde sig i. Så han tog selv affære.

Jonas Vingegaard (til højre) satte Tadej Pogacar på legendariske Mont Ventoux sidste år til Tour de France.
Jonas Vingegaard (til højre) satte Tadej Pogacar på legendariske Mont Ventoux sidste år til Tour de France. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Vis mere

Jonas Vingegaard rakte derfor lappen i vejret og sagde, at han altså også ville have en kaptajnsrolle. Overbevist om, at han er på niveau med Primoz Roglic. Og det lykkedes.

Nu deler de to ryttere rollen til det store etapeløb. Danskerens sult efter at få en kaptajnsrolle er da også til at tage og føle på. Sidste år leverede han en fantastisk præstation i sit første Tour de France med den samlede andenplads.

Siden starten af januar har meldingen fra Jumbo-Visma-holdet udadtil været, at man satsede på delte kaptajnsroller til Primoz Roglic og Jonas Vingegaard. Men indadtil har der altså – ifølge B.T.s oplysninger – været divergerende opfattelser af sommerens rollefordeling.

Forholdt B.T.s oplysninger om, at den 25-årige dansker måtte tage sagen i egen hånd, bedyrer Jumbo-Vismas sportsdirektør, Merijn Zeeman, at Vingegaard og Roglic hele tiden har været sidestillede.

»Jeg ved ikke, hvor den information kommer fra. Det er ikke sådan, vi arbejder på vores hold. Vi er i konstant dialog med rytterne og laver planerne sammen,« siger Zeeman til B.T.

Men var det det, der skete?

»Nej, det er ikke, hvad der skete. Der var ikke behov for det, for det var allerede vores plan, at han skulle have en delt kaptajnsrolle med Primoz Roglic. Det havde vi talt med ham om. Så det var ikke nødvendigt for ham.«

»Det var allerede på det tidspunkt en del af planen, at han skulle være ene kaptajn ved Tirreno-Adriatico (som køres nu, red.) og delt kaptajn i de næste løb. Vi arbejder med farver i vores årsplan. Har en rytter en grøn farve til et løb, er vedkommende hjælper. Er man gul, har man en fri rolle, og er man rød, har man en lederrolle. Der er kun røde farver i Jonas' løbskalender.«

Usikkerheden omkring klatrerens kaptajnsrolle blussede op forleden, da holdkammeraten Rohan Dennis troede, at han afleverede en ufarlig bemærkning.

Men udtalelsen til Velonews fik danske cykelelskere til at spærre øjnene op.

»Selvfølgelig er Tour de France det store mål. Holdet vil være der for Primoz Roglic, og forhåbentlig kan vi tage den gule trøje med til Paris.«

Ordene vakte selvfølgelig opsigt, da de insinuerer, at man prioriterer Roglic over Jonas Vingegaard til det samlede klassement i Paris.

Jonas Vingegaard er blevet en superstjerne i 2021.
Jonas Vingegaard er blevet en superstjerne i 2021. Foto: Brian Bjeldbak/Byrd
Vis mere

Merijn Zeeman undrer sig også en smule over udtalelsen fra Rohan Dennis.

»Vi har haft mange møder på holdet. Ambitionen er at gå efter den grønne trøje med Wout van Aert og så have vores to kaptajner, Primoz og Jonas. Når man har en rytter som Roglic på holdet, der har skabt så mange resultater over længere tid, så har folk hans navn i hovedet først,« siger sportsdirektøren.

»De tænker på ham, fordi han har været der så mange år på så højt niveau, men alle ved, at vi tager til Touren med to kaptajner. Jonas er på samme niveau som Primoz.«

At Jonas Vingegaard skal være delt kaptajn på et af verdens største hold til Tour de France, vidner om, at den stille nordjyde har taget gigantiske skridt over det forgangne år. Han er nu sikker på sin styrke og en af holdets stjerner.

Det afspejler sig internt hos Jumbo-Visma.

»Han er en af vores vigtige ryttere, vi ser ham som fremtidens leder på holdet, og han er allerede en af lederne. Han er en af verdens bedste ryttere nu,« siger Merijn Zeeman.

»Det er hans fjerde sæson som professionel, og han har en ny status på holdet.«

Under Tour de France i fjor havnede Vingegaards arbejdsgiver i et mindre stormvejr, da holdet fra flere flanker blev anklaget for, at man ikke satsede nok på danskeren.

Den nylige snak om hans status som kaptajn minder Merijn Zeeman om debatten dengang og kommer med en bøn til de danskerne.

»Det er vigtigt, at folk i Danmark forstår, at I kan være sikre på jeres atleter, og at de bliver behandlet som de gode atleter, de er. Jeg ved ikke, om det er de rigtige ord at bruge, men gør nu ikke jer selv mindre, end I er,« siger Merijn Zeeman.

»Folk i Danmark kan godt have tillid til det her hold. Kør ikke samme stil som sidste år til Tour de France. Dengang håndterede vi det virkelig godt, og vi tror på, at Jonas kan opnå store ting.«

Andre læser også