Der skal ekstraordinære metoder i brug for at slå fænomenet Tadej Pogacar i Tour de France.

Spørg bare Jonas Vingegaards hollandske Jumbo-Visma-mandskab, som sidste år lykkedes med at knække den ellers så usårlige dobbelte Tour-vinder fra Slovenien.

Men det var ikke kun takket være taktiske genialiteter, højteknologisk udstyr og en veltilrettelagt træningsindsats inden verdens vigtigste løb.

Hollænderne tog allestedsnærværende kunstig intelligens med på råd, inden de drog til Frankrig og stjal den gule trøje ud af Tadej Pogacars hænder.

Jonas Vingegaards mandskab tog utraditionelle metoder i brug for at besejre Tadej Pogacar under Touren sidste år.
Jonas Vingegaards mandskab tog utraditionelle metoder i brug for at besejre Tadej Pogacar under Touren sidste år. Foto: Daniel Cole
Vis mere

I en artikel i New Scientist forklarer Kristian van Kuijk fra Maastricht University, hvordan han og kollegerne via AI og matematiske modeller gav Vingegaard en lille, men måske altafgørende fordel.

Helt konkret udviklede Kuijk – som også er ansat hos Vingegaard-teamets storsponsor Visma – en model, der hjalp med at optimere danskerens diæt og indtag af kalorier under etaperne.

»Måden, holdet planlagde indtagelsen af energi, var … meget ineffektiv,« forklarer van Kuijk til New Scientist og fortsætter:

»Det hele var baseret på deres erfaringer. Der var ikke nogen mening bag, hvordan det blev gjort. Du er nødt til at være mere præcis – enhver lille forbedring hjælper, hvis man vil have sejren.«

I en sport, hvor marginal gains kan være forskellen på triumf og tragedie, var det måske den præcise dosering af kost, der var med til at give Jonas Vingegaard overhånden i den drabelige duel mod Tadej Pogacar.

Danskeren vidste dog intet om det selv, forklarer han nu til B.T.

Jonas Vingegaard, der her tiljubles på Rådhuspladsen i København efter Tour de France-sejren i 2022, var ikke selv bekendt med Jumbo-Vismas AI-model for indtagelse af energi under etaperne i verdens største cykelløb.
Jonas Vingegaard, der her tiljubles på Rådhuspladsen i København efter Tour de France-sejren i 2022, var ikke selv bekendt med Jumbo-Vismas AI-model for indtagelse af energi under etaperne i verdens største cykelløb. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Hvad for noget? Det ved jeg ikke noget om? Nej, det aner jeg ingenting om,« lyder den lidt måbende forklaring fra Tour-vinderen, da B.T. spørger ind til Maastricht-traktementet.

»Det ringer ikke en klokke. Jeg har overhovedet ikke hørt noget om det. Vi har haft en plan om at prøve at køle kroppen så meget som muligt. Og vi træner meget i forhold til at lære kroppen at optage mere sukker – optage en masse sukker,« fortsætter Jonas Vingegaard.

Han koncentrerer sig altså om at træde i pedalerne, mens holdet og ledelsen fortsætter arbejdet med nye teknologiske landvindinger.

»Jeg tror bare, det var noget, ledelsen gjorde selv.«