»Han skal bare holde sin kæft! Jeg har ikke tænkt mig at møde ham, jeg er fuldstændig ligeglad med den spade. Jeg kommer ikke til at sænke mig ned til hans niveau. Jeg er sur, det er ynkeligt.«

Sådan lød den franske cykelboss Marc Madiots voldsomme udbrud mod Jumbo Visma-chefen Richard Plugge i kølvandet på en ølkrig.

I den franske avis L’Équipe forklarede Plugge nemlig, at hans mandskab havde boet på hotel med et unavngivent fransk hold – der viste sig at være Groupama-FDJ – og pegede fingre af dem, fordi de drak store øl på deres hviledag.

Marc Madiot er kommet i vælten – endnu en gang.
Marc Madiot er kommet i vælten – endnu en gang. Foto: Mehdi Fedouach/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Det fik Marc Madiot op i det ildrøde felt, men ifølge B.T.s Tour-ekspert Bjarne Riis, er de begge lige gode om det.

»Jeg synes, at de begge er latterlige. Marc er bare Marc. Det er sådan han er, meget hysterisk og emotionel. Man skal springe over og falde ned på det. Men jeg synes slet ikke, at Plugge skal gå ind i en diskussion om, hvad andre hold gør,« mener Riis.

I artiklen afviser Plugge enhver brug af doping på holdet og Jonas Vingegaard – og peger i stedet fingre af det franske mandskab.

»Jeg forstår godt, han er presset til at sige sådan, fordi de får alle de beskyldninger. Men selvfølgelig har han ret i, at der ikke er plads til sådan nogle ting,« fastslår Bjarne Riis.

»De bedste er ekstreme. Hvis Vingegaard ikke var så ekstrem, så kunne han ikke vinde. Verden har vist i dag, at man må udnytte sit potentiale optimalt, hvis man vil være blandt de bedste. Sådan er det, ligegyldigt hvor man bevæger sig hen i livet. Der er så hård konkurrence alle steder. Og specielt inden for sport.«

Cykelsporten er benhård. Den kræver mange ensomme træningstimer og enormt mange rejsedage om året, hvis man vil kunne kalde sig for verdens bedste.

»Det er op til hold og ryttere, der er i cykelsporten at finde ud af, hvor meget de vil ofre, og hvor meget de vil udnytte af deres potentiale. Jeg har mødt så mange mennesker i cykelsporten, der har sagt: ‘Bjarne, du er simpelthen for meget. Du presser os for meget.’ Men det er bare fordi, jeg prøver at udnytte det fulde potentiale i folk,« forklarer Riis.

»Da jeg vandt Touren i sin tid, var det første, jeg sagde, da jeg kom hjem, at det kunne jeg gøre bedre. Men det krævede, at jeg optimerede tingene. Det gik så galt året efter, fordi der blandt andet var ting i mit liv, der gjorde, at det langtfra var optimalt.«

Én ting er dog sikkert. Marc Madiot og Richard Plugge drikker formentlig ikke i store fadøl sammen lige foreløbig.

B.T. dækker alt om Tour de France hele vejen – og herunder får du Touren på Bagsædet, som er B.T.s Tour-podcast, der de kommende uger er dine øjne og ører på de franske landeveje.