Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Om lidt under 100 dage går København ind i en periode med afspærrede veje, en vild kamp om parkeringspladser og logistisk kaos.

Tour de France gæster nemlig den danske hovedstad 1. juli, og det betyder, at tusindvis af københavnere allerede nu skal vænne sig til tanken om forlængede rejsetider og lukkede veje.

Her skal Tour-feltet køre en enkeltstart på 13 kilometer, som går gennem Indre By, Nørrebro og Østerbro.

»Der er altid nogen der skal være bekymret, når  vi lukker byen ned, særligt når vi gør det delvist gennem flere dage,« siger Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Sophie Hæstorp Andersen var en del af en større delegation, der fulgte Grand Depart-trofæet ind i hjertet af København i anledning af, at der er 100 dage til Tour de France-starten i København. Her ses hun blandt andet med løbsdirektør Christian Prudhomme og erhvervsminister Simon Kollerup.
Sophie Hæstorp Andersen var en del af en større delegation, der fulgte Grand Depart-trofæet ind i hjertet af København i anledning af, at der er 100 dage til Tour de France-starten i København. Her ses hun blandt andet med løbsdirektør Christian Prudhomme og erhvervsminister Simon Kollerup. Foto: Philip Davali
Vis mere

»Og så er det selvfølgelig også lige på et højdepunkt i forhold til, at folk skal på ferie. Derfor sætter vi alt ind på at kommunikere fra start af.«

For få uger siden var formanden for Indre Bys lokaludvalg Bent Lohmann eksempelvis ude og slå alarm, da der vil være stærkt begrænsede parkeringsmuligheder under ugen, hvor etapen i København afholdes.

Det er især områderne Gammelholm, Nyhavn og Frederiksstaden i København K, der vil blive ekstra berørt af sommerens store cykelløb.

Københavnerne skal altså forberede sig på at omlægge deres vaner – og ikke kun på dagen – også over flere døgn.

Men det er ikke kun bilisterne, der får en udfordring på grund af verdens største cykelløb.

»Folk skal huske at se på, hvordan de planlægger deres ferie, så de ikke ramler ind i denne her lukkede by. Det omhandler også de cirka 40.000 cyklister på eksempelvis Dronnings Louises Bro, som i en periode skal køre udenom,« siger Sophie Hæstorp Andersen.

»Det bliver en opgave i sig selv, ikke kun for bilisterne, men også for cyklisterne, der skal vænne sig til at køre andre veje.«

»Men jeg er også meget fortrøstningsfuld. At nogen råber op og er bekymrede gør, at vi også strammer os an. Og så er der andre – som jeg – der glæder sig helt vildt og selvfølgelig arbejder med det her med, at byen er lukket ned.«

Har du en besked til de beboere, det går ud over, og som skal planlægge anderledes?

»Min opfordring til københavnerne er at sætte jer ned og kig på ruten allerede nu,« siger Sophie Hæstorp Andersen og forklarer, at det gør sig gældende, uanset om man vil på ferie eller har tænkt sig at se cykelløbet i byen.

Hun kalder det også for en »stor opgave« at skulle planlægge Tour de France-starten i København.

Det store cykelløb køres fra 1-24. juli 2022. De første tre etaper skal køres i Danmark.