Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Jonas Vingegaard er to døgn fra en historisk triumf i Tour de France.

Og udsigten til en kæmpe dansk sportspræstation har sat gang i en hidsig planlægning herhjemme i Danmark. Flere steder og byer er interesseret i at få hyldet den danske cykelstjerne, der er uhyre tæt på at køre i gult til Paris, og som i næste uge vender tilbage til Danmark med sin familie.

Vinder Vingegaard Tour de France, skal den gule klatrer efter alt at dømme først forbi København og modtage folkets hyldest – præcis som den hidtil eneste danske Tour de France-vinder, Bjarne Riis, var det i 1996.

I ganske legendariske scener blev Riis, som flere år senere indrømmede brug af doping, hyldet i København, hvor han i åben bil kørte gennem Københavns gader og endte i Tivoli, hvor hyldesten fortsatte – blandt andet med sang fra Anne Dorte Michelsen.

Hvordan en eventuel københavnsk hyldest af Jonas Vingegaard kommer til at se ud, er endnu ikke på plads, men Tivoli-direktør Susanne Mørch Koch har ikke lagt skjul på, at det meget vel kan blive en gentagelse af Riis-hyldesten i Tivoli.

»Hvis vi ender i gult, så slutter vi gerne Touren, som vi startede den. Med alle ti danske ryttere på Plænen,« har Mørch Koch skrevet på LinkedIn, men over for B.T. har forlystelsesparken ikke yderligere kommentarer om planlægningen af en eventuel hyldest.

Noget længere i planlægningen er de i Jonas Vingegaards hjemby, Glyngøre, og her kan provst Susan Aaen, der er med i planlægningen, løfte lidt af sløret for hyldesten.

»Når Jonas og familien engang kommer hjem til Glyngøre, så kommer de kørende ind gennem byen i deres bil. Her bliver de mødt af en masse indbyggere og børn i gule trøjer med vinger på, og så kører de ad en anden vej tilbage gennem byen og ned på stadion, hvor vi holder en stor velkomstfest,« siger Susan Aaen til B.T.

På Interfjord Park, som byens stadion hedder, er der lagt op til en stor folkefest, hvis Jonas Vingegaard kommer til Glyngøre som Tour-vinder.

»Afhængig af om Jonas vinder, så forventer vi op mod 10.000 personer. Sidste år var vi 2.000, så vi tror, det eksploderer, hvis han holder den hjem,« lyder det fra Aaen, der dog endnu må væbne sig med tålmodighed.

For ingen aner, hvornår Jonas Vingegaard har tænkt sig at vende hjem – ej heller Jonas Vingegaard og familien, som Susan Aaen er i tæt kontakt med omkring hyldesten i Glyngøre.

»Vi hylder ham i Glyngøre, når han har været i København. Så det er det, det afhænger af. Og familien ved ikke, hvornår de skal til København, så datoen er lige nu den eneste udfordring, vi har,« siger hun og tilføjer om festen:

»Vi har planlagt nogle særlige ting, men jeg kan ikke sige, hvad det bliver endnu. For det afhænger af, hvornår han kommer hjem. Men de idéer og aftaler, vi laver, de er alle clearet med familien. Det skal være den fest, som Jonas ønsker og også selv kan være i.«

Men selv om Tour de France-feberen har ramt Glyngøre, hvor der er storskærmsarrangementer til etaperne, så er det ikke sådan, at byen med godt 2.000 indbyggere er på den helt anden ende, fortæller provsten.

»Altså Glyngøre er Glyngøre. Vi er stille og rolige og passer vores arbejde. Så ser vi Tour de France om eftermiddagen, og der kan vi godt råbe og skrige lidt, og så snakker vi om det over plankeværket med naboen eller nede i Brugsen.«

Sidste år, hvor Jonas Vingegaard overraskede alt og alle og tog andenpladsen i Tour de France, blev han hyldet både i Glyngøre og på rådhuset i Skive.

Med en påtænkt hyldest i København og Glyngøre, så må Skive skyde en hvid pil efter at hylde Vingegaard på kommunens rådhus, selv om man ellers har været ivrige efter at gentage sidste års scener med en hyldest af Vingegaard på Skive Rådhus.

Skive Kommune oplyser fredag, at hyldesten af Jonas Vingegaard kun bliver i Glyngøre – i Skive vil man dog afholde storskærmsarrangement på Rådhustorvet til sidste etape af Tour de France, der køres søndag.

»Det er Jonas, der ønsker, at fejringen sker i Glyngøre, hvor han bor og har hjemme. Det bakker vi selvfølgelig helt op om, og jeg håber, at rigtig mange vil møde op for at være med til at hylde Jonas Vingegaard, for det fortjener han. Vi er mange, der glæder os til at give ham en formel og officiel hædring for hans kæmpe præstation,« siger borgmesteren i Skive Kommune, Peder Christian Kirkegaard.

Går alt, som det skal på fredagens etape og lørdagens enkeltstart, rammer Jonas Vingegaard målstregen i Paris i den gule trøje omkring klokken 19.45 søndag aften. Herefter venter ceremonien på podiet på Champs-Elysees, inden rytterne gives fri og kan vende hjem.

Andre læser også