Mark Cavendish kan fredag køre sig forbi Eddy Merckx og sætte sig alene på Tour-tronen med 35 etapesejre i verdens største cykelløb.

Og hvis det sker, kan supersprinteren godt forvente at tabe kæden i det øjeblik, han passerer stregen.

Under årets Tour de France, hvor Deceuninck-Quick-Step-stjernen har imponeret alt og alle, er hans kæde nemlig hoppet af alle fire gange, hvor han har vundet. Det skriver det belgiske medie Sporza.

Og selvom det lyder som et lettere bizart sammentræf, så er det ikke tilfældigt, at det er sket for lige præcis Cavendish. Det forklarede sprinteren selv på et pressemøde i mandags.

Da Mark Cavendish kørte først over stregen på 6. etape, hoppede kæden af.
Da Mark Cavendish kørte først over stregen på 6. etape, hoppede kæden af.
Vis mere

»Det med kæden er sket gennem hele min karriere. Det har noget at gøre med, hvordan jeg kører cyklen end selve cyklen. Jeg stopper bare med at træde hurtigt, når jeg krydser linjen,« forklarede Cavendish.

»Det er bare fysik og kædens frie vilje. Førhen specialiserede jeg mig gennem en masse test af forskellige cykler, og hvordan man cyklede på cyklen, hvilket er meget forskelligt fra cykel til cykel,« lød det videre fra den lynhurtige stjerne.

Men faktisk kan det også skyldes den 36-årige brites måde at juble. Den mener den belgiske Lotto-Soudal-rytter Jasper De Buyst.

»I det sekund, han smider sine hænder i vejret, trykker han venstre ben ned, og det får kæden til at miste kontakten (med tandhjulet, red.),« siger han til Sporza.

Mark Cavendish og Eddy Merckx før starten på 19. etape af årets Tour de France.
Mark Cavendish og Eddy Merckx før starten på 19. etape af årets Tour de France. Foto: GUILLAUME HORCAJUELO
Vis mere

Mark Cavendish kan fredag skrive cykelhistorie, når jagten på etapesejr nummer 35 i Tour de France går ind.

Lige nu deler briten rekorden for flest etapesejre i Tour de France med belgiske Eddy Merckx – en mand, som Cavendish endda også lige fik både hilst og krammet, før fredagens etape blev skudt i gang.

»Hvis det bliver en sprint, vil vi prøve. Men etapen er 205 kilometer lang, og den er hård. Jeg håber, at drengene kan blive i feltet. Det fortjener de,« har Mark Cavendish udtalt.

Bliver det ikke til en Cavendish-triumf fredag, er der stadig et sidste skud i bøssen.

Søndag runder rytterne som altid Tour de France af med en etape på Champs-Élysées i Paris, hvor der er lagt op til massespurt.

Så vil tiden vise, om det bliver til britisk jubel – og endnu en tabt kæde.