»Når jeg bliver stor, så kommer jeg med i Tour de France.«

De ord husker Shanni Bisgaard tydeligt, at Jonas Vingegaard sagde tilbage i folkeskolen.

Hun har kendt cykelstjernen, siden de sammen begyndte i børnehave – og har fulgtes med ham til 7. klasse på Hillerslev Skole og 8. og 9. klasse på Tingstrup Skole i Thisted.

»Vi har altid kaldt ham 'Lille Skid,' fordi han var lille og spinkel. Det tog han meget pænt, fordi han jo godt selv vidste, at han var lille,« fortæller 25-årige Shanni Bisgaard.

Foto af Jonas Vingegaard fra børnehaven.
Foto af Jonas Vingegaard fra børnehaven.
Vis mere

Trods det forsigtige ydre var Jonas Vingegaard også selv 'en drillepind', husker hun:

»Som de fleste andre drenge, så kunne han godt lide at slås og lege. Og sige sjove ting.«

Ifølge Shanni Bisgaard var Jonas Vingegaard pigernes ven gennem folkeskolen. Ikke på den »følelsesmæssige eller kæresteagtige måde,« men fordi han i modsætning til andre drenge gerne ville være venner med pigerne i klassen.

»På den måde har han altid været meget omsorgsfuld, men også meget, meget følsom. Han havde let til tårer – både ved glæde og når han blev ked af det. Men det ser man jo stadig i dag, når han er i fjernsynet,« siger den tidligere klassekammerat.

Skolefoto af Jonas Vingegaard fra børnehaveklassen.
Skolefoto af Jonas Vingegaard fra børnehaveklassen.
Vis mere

På mange andre måder, er der ikke stor forskel på den Jonas, der trådte i pedalerne i skolegården og nu i den gule førertrøje i verdens største cykelløb.

»I skolen var han genert, tilbageholdende og brød sig bestemt ikke om fremlæggelser foran klassen eller at være omgivet af mange mennesker, som han ikke kender. Og det er meget samme fornemmelse, man får af ham i dag,« mener Shanni Bisgaard.

Hans dedikation og jernvilje har heller ikke ændret sig.

Det kan Jonas Kristensen skriver under på. Han gik i samme klasse, og var en af Jonas Vingegaards tætte venner.

Skolefoto af Jonas Vingegaard fra 4. klasse.
Skolefoto af Jonas Vingegaard fra 4. klasse. Foto: Privat
Vis mere

»Jonas drak ikke alkohol til handelsskolefester, fordi han skulle ud og cykle dagen efter. Så allerede dér vidste han godt, hvad han ville. Det står også i hans blå bog, at han en dag vil komme med i Tour de France. Og vinde den,« fortæller han.

Ud over at være klassekammerater, har de to Jonas'er spillet håndbold sammen og brugt en del fritid med hinanden.

»Vores forældre kom godt ud af det med hinanden, så vi har også holdt flere fødselsdage sammen,« uddyber Jonas Kristensen.

Skolefoto af Jonas Vingegaard fra 8. klasse.
Skolefoto af Jonas Vingegaard fra 8. klasse. Foto: Privat
Vis mere

Han beskriver sin barndomsven som en »bette gut,« der var virkelig aktiv.

»Jonas spillede både håndbold og fodbold. Han var meget atletisk, men der var ikke meget kød på ham. Men han syntes, det var sjovt, og det var en god måde at være social på,« fortæller Jonas Kristensen.

I dag er 'Lille Skid' en ægte verdensstjerne, der søndag kan vinde Tour de France.

»Det er surrealistisk. Vanvittigt. For 11-12 år siden stod vi og blev konfirmeret sammen. Og se ham nu. Jeg kan godt blive rørt over det,« fortæller Jonas Kristensen.

Foto af Jonas Kristensen og Jonas Vingegaard fra de blev konfirmeret.
Foto af Jonas Kristensen og Jonas Vingegaard fra de blev konfirmeret.
Vis mere

»Det er stort og vildt at se ham som en verdensstjerne, når man har kendt ham som 'lille Jonas',« siger Shanni Bisgaard.

Jonas Vingegaard boede hos forældrene Claus og Karina i Hillerslev, indtil han for tre-et-halvt år siden flyttede sammen med kæresten Trine i Glyngøre.