Jakob Fuglsang er i øjeblikket en regulær enmandshær, når snakken falder på Danmarks bedste bud på en Grand Tour-vinder.

Men 'Fuglen' har efterhånden taget hul på de sidste år af karrieren, og derfor kan danske cykelfans godt begynde at se sig om efter det næste store danske cykelhåb.

Lige nu er der dog et stykke ned til næste led i den danske Grand Tour-sammenhæng. Det fortæller Danmarks landstræner, Anders Lund, til B.T.

»Det er ikke dér, vi står stærkest lige nu. Danske klassementsryttere er i klart mindretal i øjeblikket, for vi har så mange dygtige ryttere til endagsløb,« forklarer han.

Landstræner Anders Lund (tv.)
Landstræner Anders Lund (tv.) Foto: Henning Bagger
Vis mere

Ifølge landstræneren er der dog særligt én rytter, der springer i øjnene, når han skal sætte navn på det næste store danske Grand Tour-håb:

Jonas Vingegaard.

»Han er stadig et relativt ubeskrevet blad på den danske cykelscene, men nu har han to år i træk vist, at han køre opad med de bedste ryttere i blandt andet Polen Rundt,« fortæller Anders Lund og tilføjer:

»Jonas besidder en virkelig fornuftig enkelstart, og den er han nødt til at holde fast i, mens han samtidig skal lægge yderligere på sin fysik, hvis han skal kunne gøre sig gældende i fremtidige klassementsløb.«

23-årige Jonas Vingegaard (th.) er et godt bud på Danmarks næste klassementshåb.
23-årige Jonas Vingegaard (th.) er et godt bud på Danmarks næste klassementshåb. Foto: GRZEGORZ MOMOT
Vis mere

En holdning, som den tidligere cykelrytter og nuværende kommentator på Eurosport Thomas Bay da også deler.

»Vingegaard ser rigtig lovende ud. Ham tror jeg faktisk meget på. Når han kører stærkt og op til sit ypperste, kan han køre med de bedste ryttere,« siger han til B.T.

Der er dog en stykke vej endnu for den 23-årige Jumbo-Visma-rytter, erkender Thomas Bay:

»Jonas mangler at få et stabilt niveau, der gør, at han kan køre sit ypperste flere uger i træk, som en Grand Tour kræver.«

23-årige Jonas Vingegaard.
23-årige Jonas Vingegaard. Foto: GRZEGORZ MOMOT
Vis mere

Og hvis det danske stortalent skal formå at forløse sit store potentiale, så er der to muligheder i danskerens udvikling, der skal gøre sig gældende, mener de to cykeleksperter.

»Nogle cykelryttere bygger stille og roligt på i karrieren, og sådan noget tager bare årevis at gøre. Det gjorde det jo også for Jakob Fuglsang, men det var samtidig også en helt naturlig udvikling,« påpeger Thomas Bay.

En anden mulighed, der kan blive nødvendig, hvis Jonas Vingegaard skal gøre sig forhåbninger om at blande sig på fremtidige podiepladser, er, at der skal ske en markant eksplosion på kort tid i danskerens udvikling.

Det mener Anders Lund, der ofte bruger danske Kasper Asgreen som eksempel på en cykelrytter, der pludselig kan eksplodere på landevejen:

35-årige Jakob Fuglsang.
35-årige Jakob Fuglsang. Foto: ANDER GILLENEA
Vis mere

»Kasper var totalt usynlig som U19-rytter og de første to år som U23-rytter, men så begyndte han også virkelig at køre stærkt. Den mulighed er jo også i spil for Jonas.«

Foruden Jonas Vingegaard mener Thomas Bay ligeledes, at 22-årige Andreas Krohn, der kører for Riwal-mandskabet, er et godt bud på et dansk islæt i fremtidens klassementer:

»Han har fysikken, og selv om han er lille, er han stadig brølstærk. Han kører flot opad og er samtidig god på flad vej og i sidevind.«

Ifølge landstræneren er det dog svært at spå om, hvorvidt de danske stjerneskud kan gøre sig gældende på øverste niveau, selv om potentialet i de danske ungdomsrækker er enormt.

»Talentmassen er rigtig stor i U17, U19 og U23. Vi kan dog først måle den egentlige effekt, når de møder modstanden på World Touren. Indtil da er det sindssygt svært at pege på, hvem af de unge gutter der kan blive Grand Tour-ryttere på sigt,« afslutter Anders Lund.

En såkaldt Grand Tour er betegnelsen for de største cykelløb på World Touren: Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta a España.