Som dansk cykelentusiast kunne man ikke lade være med at holde vejret onsdag morgen.

Her kom det nemlig frem, at Jonas Vingegaards sportsdirektør på Team Jumbo-Visma, Merijn Zeeman, er smittet med corona.

Den nærliggende tanke var derfor, at det danske klassementhåb umiddelbart var i fare for at blive smittet og forlade årets højdepunkt, Tour de France, inden det overhovedet går i gang.

Men danske cykelfans kan ånde lettet op.

Jonas Vingegaard (th.) kører i mål side om side med Primoz Roglic ved Critérium du Dauphiné. Heldigvis for Jumbo-Visma er ingen af dem nærkontakt med sportsdirektøren Merijn Zeeman.
Jonas Vingegaard (th.) kører i mål side om side med Primoz Roglic ved Critérium du Dauphiné. Heldigvis for Jumbo-Visma er ingen af dem nærkontakt med sportsdirektøren Merijn Zeeman. Foto: MARCO BERTORELLO
Vis mere

»Det er flere uger siden, jeg sidst har set folk fra holdet. Det var da vi var i Tignes,« fortæller sportsdirektøren til B.T.

Merijn Zeeman har slet ikke nået at være i Danmark.

Takket være holdets hårde og strikse coronaprotokoller blev han og resten af holdet coronatestet, inden de skulle mødes i København.

»Hele holdet har testet en masse, inden vi skulle rejse. Tirsdag morgen var alle mine tests negative, men en var positiv,« fortæller Merijn Zeeman.

»Jeg var virkelig overrasket, for jeg havde havde ingen symptomer. Så lavede jeg en test mere, som bekræftede, at jeg var positiv. Over natten har jeg så kunnet mærke, at jeg er lidt syg. Men jeg er virkelig glad for, at jeg har lavet alle de her test, inden jeg mødtes med holdet. Så jeg undgik at mødes med nogen på holdet og smitte dem.«

Han fortæller dog, at symptomerne lige nu er i den milde afdeling.

Han er ikke 100 procent frisk og har en stemme, der er en smule medtaget.

Nu står den på fem dages isolation derhjemme, inden han formentlig kan tilslutte sig holdet i det danske.

Dermed er det så godt som givet, at han misser Tourens tre danske etaper.

»Hvis jeg ikke er smitsom mere, kommer jeg tilbage til holdet. Det afhænger af lægernes vurdering og de kommende dage,« fortæller han.

Undervejs bliver man tjekket flere gange, så lægerne kan holde øje med, hvor smitsom en positiv person er.

»Vi har haft mange infektioner med holdet den seneste måned, men hvis alt går vel, burde jeg komme næste uge. Indtil det tidspunkt vil jeg agere bag kulisserne og coache teamet hjemmefra,« siger Zeeman.

Langt de færreste havde nok forventet så tyk en coronasky over Touren, som den vi er vidne til.

Smitten eksploderede igen til optaktsløbene Schweiz og Slovenien Rundt, og det kan få katastrofale følger, hvis årets største løb nu bliver hærget af coronatilfælde.

»Alle burde være bekymret for det her,« siger Merijn Zeeman.

Han har en klar opfordring til publikum på de danske landeveje.

»Jeg håber, at folk i Danmark bruger mundbind, når de skal se løbet, og at de beskytter rytterne. Alle hold er meget bekymrede omkring det. Det er den usynlige fjende. Hvis man er rytter og får corona, så er måneders forberedelse spildt,« fastslår han.

»Alle skal gøre alt det, de kan, for at undgå det. Også tilskuere. Jeg beder jer, bliv hjemme, hvis ikke I har det godt, og sørg for at teste jer selv og bruge mundbind.«

»For atleterne er det meget vigtigt. De kan ikke forberede sig på det her corona. Alle på holdene bliver testet meget strikst. Det er derfor, jeg er hjemme. Så jeg håber, alle tilskuere i Danmark, men også i Frankrig, tager ansvar. For en atlet er det en katastrofe, hvis vedkommende bliver smittet.«