Lyt til artiklen


Allerede søndag aften sætter Tour de France-rytterne sig i flyverne i Sønderborg. Adieu, Danemark.

Men noget vil for altid være ændret i det nærmest overophedede kærlighedsforhold mellem Tour de France og verdens største cykelland.

De danske fans, ryttere og arrangører har givet os den smukkeste Tour de France-start, vi nogensinde har set. Tak – for alt! Nu gør vi status over tre uforglemmelige dage.

Læs B.T.s dom over Tour-danskerne her:

Magnus Cort.
Magnus Cort. Foto: Belga
Vis mere


Majestæten Kong Cort fortsatte for anden dag i træk sit sommerbesøg rundt i det danske rige. Den polkaprikkede parade var lige så massiv og rørende, som den EM-heltene fra 1992 gennemførte fra Københavns Lufthavn i Kastrup til Rådhuspladsen – bare ti gange længere!

Lørdag fik bornholmeren tre mand på slæb, men selv om angrebet søndag var varslet, var der ikke nogen, der orkede at køre med Magnus Cort. Hvorfor spilde kræfter på at køre med en fyr, der alligevel vil mose dig til ukendelighed på de danske stigninger, han kender så godt?

Det var enormt rørende at se Magnus Cort blive hyldet i ensom majestæt på de smukke veje i det sydjyske landskab. En dansk darling – en magnet for folkets kærlighed – som mere end nogen anden har tegnet de tre danske etaper.

Den bornholmske showman udbyggede sit forspring i bjergkonkurrencen, hvor han er den ENESTE, der er på tavlen. Seks stjerner for seks bjerge! Og lov os lige, at du holder fast i den i lang, lang tid!

Det er tid til at gøre Vingegaard-kabalen op efter tre vilde dage i Danmark, og den korte analyse må være, at sallingboen endnu en gang har øget vores vilde forventninger. Og der er flere esser i ærmet!

Dynamit-stængerne i Jonas Vingegaards spinkle understel sprængte sig igennem kødranden af danske fans i København.

Med en fantom-enkeltstart satte han det interne kaptajn-hierarki hos Jumbo-Visma på plads for en stund og slog alle forhåndsfavoritter på nær Tadej Pogacar.

Siden fulgte to dages paradekørsel, hvor Vinge-suset fik hele Danmark til at brøle i vejkanten. Jumbo-stjernen kom igennem de tre etaper uden knubs og med selvtillid så høj som Mont Ventoux!


Lad os være ærlige: Kasper Asgreen burde objektivt set stadig ligge i en sygeseng. Kig på de gigantiske sår og skrammer, han cykler rundt med!

Men i dag blev watt-monsteret fra Kolding hyldet i sin hjemby. Han er her – med til årets Tour de France, og hele verden kiggede rørt med, da tv-kameraerne zoomede ind på Asgreen!

Byen var plastret til med skilte, bannere og maling på vejene, der hyldede den fåmælte danske gigant.

Hvor var det en fortjent hyldest til en såret kæmpe, som stille og roligt ser ud til at finde formen.

Danskerne har vist sig frem på de tre etaper som ingen andre. Tre mand i top-11 på enkeltstarten var en perfekt start. Så fulgte to lange Cort-udbrud, som også de danske arbejdsheste i feltet fik lov at hive hjem.

Men hvor havde vi drømt om en dansk etapesejr. At en af vore egne kunne række armene i vejret i København, Nyborg eller Sønderborg.

Det var end ikke tæt på søndag. Mads Pedersens sprinttog manglede mildt sagt energi i den intense afslutning. Sikke et kollaps! Michael Mørkøvs normalt så skarpe Quickstep-leadout kørte også forkert, og så løb Dylan Groenewegen i stedet med triumfen. Sikke en fuser!

Det blev altså ved lige ved og næsten. Tørken fra sidste års Tour fortsætter. Lad os få rettet op på det med en dansk etapesejr – hurtigst muligt!

Igen søndag mødte tusinder af tilskuere frem på ruten.
Igen søndag mødte tusinder af tilskuere frem på ruten. Foto: MARCO BERTORELLO
Vis mere

De danske fans har charmeret hele verden. Rytterne, ASO og udenlandske medier siger det åbenlyst: 'Vi har aldrig set noget lignende'. Eksemplarisk entusiasme, som da kun kan få løbsdirektør Christian Prudhomme til at tænke: 'Hvornår kan vi komme tilbage?'

En motorcykelchauffør fra ASO i løbskortegen fortalte, at han kun havde set lignende scener et sted: I de franske alper på de allervildeste bjergetaper.

Med kæmpe smil, flag og hjemmelavede skilte og ubegrænset glæde troppede det, der ligner det meste af Danmark, op i vejkanten og gjorde Tour de France-starten til noget, vi aldrig nogensinde vil glemme.

Tak for det. Det er allerede ovre, men minderne vil de fleste bære med sig resten af livet. En weekend til historiebøgerne!

Magnus Cort tiljubles - og jubler selv!
Magnus Cort tiljubles - og jubler selv! Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere


Det virker næsten antiklimatisk, at Tour de France tirsdag fortsætter i Dunkerque. Vi har været inviteret til en gallamiddag, hvor vi begyndte måltidet med at spise både hovedretten og desserten! Men hey – the show must go on.

Når vi på tirsdag blænder op for fjerde etape af årets Tour de France, vil dannebrog i tusindvis ikke længere være at skue i vejkanten. Men der vil være ti heroiske danskere i feltet, og mon ikke de kommer til at levere oplevelser, der vil forlænge den kollektive Tour-feber?

Der er danskere, der kan brillere i nærmest alt terræn, vi skal igennem. Hver eneste dag kan vi med rette tro og håbe på topplaceringer. De største forventninger og forhåbninger har vi naturligvis til Jonas Vingegaard.

Touren er først lige begyndt, og den danske fest forsætter forhåbentlig resten af juli. Skal vi så ikke bare aftale, at vi ses i Paris 24. juli med en gæv gut fra Glyngøre i gult?


1: Dylan Groenewegen
2: Wout van Aert
3: Jasper Philipsen
4: Peter Sagan
5: Fabio Jakobsen
6: Christophe Laport
7: Alberto Dainese
8: Hugo Hofstetter
9: Caleb Ewan
10: Alexander Kristoff