Det blev endnu en legendarisk dansk sommer på fransk asfalt – og vi tæller allerede ned til juli 2024.

Tre danske etapesejre og en helt suveræn samlet sejr til Jonas Vingegaard – det er facit, efter at sidste rytter søndag aften trillede over målstregen på Champs-Élysées.

Og det er – traditionen tro – startskuddet til, at der skal evalueres på indsatsen fra de 11 danske cyklister i det franske etapeløb.

Her er B.T.s karakterer til de ti danskere i den 109. udgave af Tour de France.

Feltets bornholmske granitklippe ankom til Tour de France som rock’n’roll-stjerne, men fandt aldrig melodien. Alle muligheder var ellers til stede, da kaptajn Carapaz bragede ned i den baskiske asfalt og ud af løbet.

Men trods de frie tøjler manglede EF-danskeren den pink power, skarphed og det iskolde blik for udbrud, vi kender ham for. En 16.-plads som bedste resultat er under niveau for Kong Cort. En forståelig – men frustrerende – konsekvens af forårssejrstogtet i Giro d’Italia.

Åh, Michael! Som var han frisør for Bjarne Riis, har den gæve Quick-Step-dansker INTET fået at arbejde med. Men Mørkøv måles på antallet af sejre, og takket være en skadet – og tydeligt mentalt hæmmet – Fabio Jakobsen, har det været et år til glemmebogen.

Byder Tour-bogen så på flere kapitler? Med sine 38 år er det på ingen måde selvskrevet for Michael Mørkøv. Men nøj, hvor han dog fortjener mindst én gang yderligere at komme til Paris med en stærk sprinter, der kan banke Mørkøvs forbilledlige oplæg i kassen!

Direkte fra Mols Bjerge til de mægtige alper! Never ending Charmig gik friskt og uimponeret til sin debut i Tour de France, og hvor har han egentlig været et dejligt bekendtskab. Uno-X har kastet benzin på Tour-bålet løbet igennem, og særligt på 13. og 19. etape viste aarhusianeren sig frem i udbrud.

Den danske bjergged har en motor, der kun ser ud til at blive bedre i slutningen af et treugers etapeløb. Det er sjældent, og hvis Charmig fortsætter sin udvikling, kan vi da sagtens se ham som en Sepp Kuss-lignende stjernebærer på et storhold i løbet af få år!

Christopher Juul-Jensen er skyggens mand – en slags mørkets fyrste, der laver alt det beskidte arbejde, så holdets stjerner kan sole sig i berømmelsen. Og det blev ikke en lang sejrsdans for Jayco Alula.

2023-udgaven var ikke den mest mindeværdige af den slidstærke hjælperytters seks deltagelser i Touren, hvor kaptajnen Simon Yates blev nummer fire, men supersprinteren Dylan Groenewegen floppede stort og blev spist af med krummer fra ædedolken Jasper Philipsens festmåltid.

Mikkel Bjerg har opfyldt sin rolle som tempoløjtnant for Tadej Pogacar med bravur. Især i første halvdel af løbet var den mælkesyre-fornægter meget synlig forrest i feltet.

Men der var også etaper, hvor han faldt ud af løbet sammen med sine holdkammerater. Og så ærgrer vi også selvfølgelig også lidt over, at han ikke fik lov at trampe igennem på sin hofdisciplin, enkeltstarten.

Søren Kragh Andersen havde én hovedopgave ved dette Tour de France: Hjælpe holdkammerat Jasper Philipsen til så mange etapesejre som muligt – og det er han lykkes ret godt med.

Belgieren nåede at triumfere fire gange, og det skyldtes ikke mindste Søren Kragh Andersens utrættelige arbejde i Alpecin-Deceunincks leadout-tog. Stærkt af ‘RulleKraghen fra Strib’, der har tilsidesat egne ambitioner for at arbejde for holdet.

Jonas Gregaard – eller ‘Høvlen fra Herlev’, om man vil – er cyklet ud til sin første Tour de France med en imponerende uimponerethed. Hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, at Uno X-danskeren har kørt den franske rundtur et hav af gange.

Han har vist en rutineret næse for at ramme de rigtige udbrud, og når han får lidt mere erfaring på dette niveau, så ligger der også etapesejre og venter på Jonas Gregaard.

Tour-forventningerne til Mattias Skjelmose var enorme, da han kom til verdens største cykelløb som feltets måske mest formstærke rytter.

Men en vanvidssejr til Schweiz Rundt krydret med en titel som dansk mester er ikke en fribillet til Tour-himlen, og det mærkede Skjelmose på den hårde måde. Han blev hurtigt hægtet af i det samlede klassement og må vente på sin første etapesejr. Til gengæld var det prisværdigt, hvordan han dræbte sig selv på cyklen for at hive Ciccones prikker hjem. En uselvisk og eksemplarisk holdkammerat.

Mads Pedersen har fået en forrygende vane med at vinde Grand Tour- etaper. Der vil altid være et par etaper, hvor kun ganske få kan følge Tølløse-tramperen.

Læg dertil, at han ydet et kæmpe arbejde for sine holdkammerater på nærmest alle etaper og har en stor aktie i Giulio Ciccones prikkede bjergtrøje, så har det været et fantastisk Tour de France for Mads Pedersen, der også går ind til VM som en af de absolutte favoritter.

Havde Touren varet en uge mere, så havde ‘Førerhunden fra Kolding’ taget en håndfuld etapesejre. Vi vidste godt, at formen var ved at være god, da vi så ham I Schweiz Rundt.

Og han skulle liiige bruge de to første Tour-uger på at finpudse den. Men i tredje uge var den der! Kasper Asgreen kørte så ufatteligt stærkt, og var seks centimeter fra at tage to etapesejre i træk. Det bliver meeeget interessant at følge ham til VM.

Verdens stærkeste etapeløbsrytter er dansk! Det har Jonas Vingegaard fået slået fast over de seneste tre-fire uger, hvor han har bokset 21 runder med generationsfænomenet Tadej Pogacar.

Vingegaard har været suveræn på flad vej, ned ad bakke og op ad bakke. Og så leverede han en enkeltstart, som næppe nogensinde bliver overgået. Et perfekt Tour de France af manden fra Glyngøre. Copy-paste i Vueltaen, tak.

Kom helt tæt på Tour de France. Lyt til B.T.s daglige Tour-podcast 'Touren på Bagsædet' – sendt direkte fra de franske landeveje.