Manden, der kan alt, gjorde det, som ingen troede kunne ske.

Monsteret Wout van Aert triumferede på Champs-Élysées og smadrede Mark Cavendishs drømme om at blive den mest vindende Tour de France-rytter nogensinde.

ALLE regnede ellers med en britisk etapesejr på en dag, hvor et af historiens smukkeste danske cykeleventyr nåede sin ende. Det glemmer vi aldrig.

Her får du dommen over dagens danske præstationer, dagens top og flop og de 3 ting, vi lærte.



Golden retrieveren fra Thy er tilbage. Søndag fik Michael Valgren sig en søndagstur på Champs-Élysées i 16 kilometer foran et frådende cykelfelt, der jagtede den danske EF Education-Nippo-rytter og hans to kompagnoner i udbruddet. I fredags kom Michael Valgren ind som nummer syv, og søndagens parisertur bekræfter bare, at Valgrens form er, hvor den skal være. Og det er godt knap en uge før OL i Tokyo.

Golden retrieveren fra Thy er begyndt at bide fra sig.
Golden retrieveren fra Thy er begyndt at bide fra sig. Foto: STEPHANE MAHE
Vis mere


Altmuligmanden van A(e)rt
Det er nærmest kunst at se belgieren på en cykel. I bjerge, i en spurt, på enkeltstarter, ja, you name it. Wout van Aert kan alt. Søndag snød han storfavoritten Mark Cavendish for en femte etapesejr i årets Tour de France, da han i stedet fuldendte et fuldstændigt vanvittigt hattrick. Først vandt van Aert Mont Ventoux-etapen, så vandt han lørdagens enkeltstart og nu verdens mest prestigefyldte sprinteretape. Find på en ny slags etaper i Tour de France til næste år. Så er der da i mindste muligvis én ting, som van Aert ikke kan finde ud af.

Van Aert triumferede på Champs-Élysées.
Van Aert triumferede på Champs-Élysées. Foto: STEPHANE MAHE
Vis mere


Forsinkelser på toglinjen
Vi troede faktisk aldrig, at vi skulle skrive det, men Deceuninck-Quick-Steps sprintertog er simpelthen dagens flop. Det belgiske storhold har ædt ALT på sprinteretaperne og kun efterladt krummer til konkurrenterne, men søndag var der sjældent grus i maskineriet i Mark Cavendishs sprintertog. Manden i den grønne trøje mistede hjulet på sin danske superhjælper Michael Mørkøv, og så kørte toget af sporet. Men det var også første gang under årets Tour, at det imponerende tog svigtede. Og så endda på en dag, hvor Cavendish kunne være blevet historiens mest vindende rytter i Tour de France. Grusomt.

For en gangs skyld gik det ikke Mark Cavendishs vej i en sprint.
For en gangs skyld gik det ikke Mark Cavendishs vej i en sprint. Foto: CHRISTOPHE PETIT-TESSON
Vis mere



Denne her kåring er der absolut INGEN tvivl om. Jonas Vingegaard, du har overgået alle forventninger og gjort det, som ingen af os turde drømme om. Det er ikke en samlet Tour-sejr, men tag ikke fejl. I løbet af de 21 Tour de France-etaper har Jonas Vingegaard skrevet dansk cykelhistorie og udrettet noget, som vi aldrig nogensinde glemmer. Og så i hans Tour-debut. Det danske sprog er nærmest ikke beriget med ord, der er passende til Jonas Vingegaards surrealistiske uger i Frankrig.

Jonas Vingegaard, du har været vildere, end nogen af os turde drømme om.
Jonas Vingegaard, du har været vildere, end nogen af os turde drømme om. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Vis mere


Ingen når ham til sokkeholderne
Lad os være ærlige. Allerede fra femte etape stod det fast, at ingen er på niveau med Tadej Pogacar. Manden er kun 22 år og vinder Tour de France for andet år i træk i hans deltagelse... nummer to i løbet. Sloveneren har altså fået fuld plade indtil videre og ender mere end fem minutter foran Jonas Vingegaard på andenpladsen. Formentlig kan danskeren drille Pogacar endnu mere i fremtiden, men i år var UAE-Team Emirates' supertalent fuldstændig urørligt.

Der kan godt gå ret mange år, før nogen som helst kan slå ham her i Tour de France.
Der kan godt gå ret mange år, før nogen som helst kan slå ham her i Tour de France. Foto: THOMAS SAMSON
Vis mere


Kan I fINEOS?
Nedturen blev gentaget. Sidste år kårede B.T. monsterholdet Team Ineos til Tourens flop, og desværre må holdet sande, at man løber med den kedelige titel igen. Det britiske mandskab stillede til start med et stjernespækket hold bestående af blandt andre Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski, Richard Carapaz, Richie Porte og Tao Geoghegan Hart, som mange af de øvrige hold ville ofre deres højre ben for at få. Hvad det så udmøntede sig til i Touren? Carapaz endte på en fortjent tredjeplads. Ellers er resultatlisterne gabende tomme. Fodbolden kom ikke hjem til England ved EM. Storsatsende Ineos kommer også stort set tomhændet hjem.

Ineos har ikke fået det ud af Tour de France, man gerne ville. Holdet har ikke snuppet en eneste sejr.
Ineos har ikke fået det ud af Tour de France, man gerne ville. Holdet har ikke snuppet en eneste sejr. Foto: CHRISTOPHE PETIT-TESSON
Vis mere


Danskerne har slået rekord
Det kan godt være, at tælleren, når vi snakker danske etapesejre, sluttede på et stort nul ved årets Tour de France. Men alligevel har de danske drenge faktisk slået en rekord, der var 25 år gammel. I år har de danske ryttere kørt sig til hele otte podiepladser ved forskellige etaper, og det er to mere end i 1996 – året, hvor Bjarne Riis vandt Tour de France. Derfor vil vi gerne sige tak til de danske drenge for den flotte kørsel og deres ihærdighed. Jonas Vingegaard har stået for fire podiepladser på 5., 17., 18., og 20. etaper, hvoraf den første og den sidste er enkeltstarter. Det samme gælder for Asgreens podieplads på 20. etape. Derudover kom Magnus Cort på podiet på 7. etape, Michael Mørkøv gjorde det på 13., og Casper Pedersen gjorde det på etape nummer 19.

Jonas Vingegaard har kørt Tour de France for første gang og ender med en helt vanvittig statistik. En samlet andenplads, andenpladser på 17. og 18. etape samt tredjepladser ved 5. og 20. etape.
Jonas Vingegaard har kørt Tour de France for første gang og ender med en helt vanvittig statistik. En samlet andenplads, andenpladser på 17. og 18. etape samt tredjepladser ved 5. og 20. etape. Foto: STEPHANE MAHE
Vis mere

Dansk cykeldominans
Vi har rigtig meget at glæde os til. Det kan godt være, at det glippede med de danske etapesejre, men Touren har vist, at danskerne er farlige på alle fronter. Med Jonas Vingegaard til det samlede klassement og ryttere med spidskompetencer i både fladt terræn, i bjerge, til enkeltstart og i spurter kan man godt tillade sig at være positiv for fremtiden. Ja, faktisk kan man godt tillade sig at være stolt. 11 danskere med til Tour de France, og igen blev der sat en stor, fed streg under, at man skal regne med danskerne i verdens største cykelløb. Sidste år fik vi to etapesejre. I år har løbets næstbedste rytter dansk pas. Intet mindre end fantastisk.

Kasper Asgreen blev nummer to ved den afsluttende enkeltstart. Kort efter var han skuffet over, at han vandt etapen. Det siger alt om den sult, de danske ryttere besidder.
Kasper Asgreen blev nummer to ved den afsluttende enkeltstart. Kort efter var han skuffet over, at han vandt etapen. Det siger alt om den sult, de danske ryttere besidder. Foto: Tim van Wichelen / POOL
Vis mere

Et vanvittigt drama
Der var aldrig tvivl om årets vinder af Tour de France. Men ikke desto mindre har det været en vanvittig underholdende udgave af verdens største cykelløb. Van der Poels tårer, brutale styrt, ekstreme vejrforhold, Jonas Vingegaards flotte eventyr, Cavendishs utrolig genfødsel og episke bjergslag står tilbage som nogle af de få højdepunkter i 2021 udgaven af Tour de France, som Jørgen Leth har stemplet som »et af de bedste Tour de France«, han har oplevet. Manden ved, hvad han snakker om.

Mathieu van der Poel var en af de helt store oplevelser i årets Tour de France, indtil han udgik.
Mathieu van der Poel var en af de helt store oplevelser i årets Tour de France, indtil han udgik. Foto: STEPHANE MAHE
Vis mere


1. Wout Van Aert – Team Jumbo-Visma
2. Jasper Philipsen – Alpecin-Fenix    ''
3. Mark Cavendish – Deceuninck-Quick-Step    ''
4. Luka Mezgec – Team BikeExchange    ''
5. André Greipel – Israel Start-Up Nation    ''
6. Danny van Poppel – Intermarché-Wanty-Gobert-Matériaux    ''
7. Michael Matthews – Team BikeExchange    ''
8. Alex Aranburu – Astana-Premier Tech    ''
9. Cyril Barthe – B&B Hotels    ''
10. Maximilian Walscheid – Team Qhubeka NextHash    ''