En meget følelsesladet dag.

Sådan beskriver den danske mester Michael Mørkøv den 14. juli. Men i modsætning til alle franskmænd, der fejrer Bastilledagen, den franske nationaldag, betyder den noget helt specielt for Quick Step-rytteren.

»I dag er det 12 år siden, at min far døde, og det er altid på den her dag, at jeg sender ham nogle ekstra tanker,« siger Michael Mørkøv til B.T., mens franskmændene fejrer nationaldagen søndag.

»Da jeg havde Tour de France-debut i 2012, var jeg i et langt soloudbrud på Bastilledagen, og det var meget rørende for mig personligt. I dag sender jeg ham ekstra tanker.«

På en dag som denne er den 34-årige danskers hoved fyldt med en masse tanker, mens han cykler, selvom han sidder og kører cykelløb mod verdenseliten.

»På en dag som i dag tænker jeg ekstra meget på min far,« siger Mørkøv.

»Når jeg vågner op og ser, at det er den 14. juli, kan jeg tydeligt huske, da han gik bort for 12 år siden. Det er en meget følelsesladet dag.«

Michael Mørkøvs far havde en radiobutik i Birkerød, og sammen satte de fjernsyn og antenner op hos borgerne i Birkerød og omegn. Men det er ikke kun den slags kvaliteter, som Mørkøv har taget med sig efter sin far.

»Han har givet mig en masse gode redskaber, og da han lå og var syg af kræft og var ved at dø, sagde han til mig, at jeg ville nå langt i mit liv, hvis jeg altid var flittig og ærlig. Det har jeg taget med fra ham,« fortæller Michael Mørkøv.

Og så delte Michael Mørkøv jo en vis passion med sin far. Passionen for cykelsport.

»Min far har aldrig set mig blive professionel cykelrytter, og han gik selv meget op i cykling. Jeg ville ønske, jeg kunne vise ham, hvad jeg har opnået på cyklen og i mit private liv,« siger Mørkøv og fortæller, at hans far ville være stolt.

»Jeg kører Tour de France som dansk mester og har kunnet præstere på højeste niveau, og det er noget, jeg er utrolig stolt over. Og han er den, jeg ville ønske af alle, der havde set det.«