Man skal tænke sig godt om, inden man køber en af de kapsel-kaffemaskiner, som er ved at blive det helt store julegavehit.

Med de smarte maskiner er man nemlig bundet op på fremover at købe sin kaffe hos et bestemt kaffefirma, men den tilhørende kaffe skuffer fælt.

B.T. har bedt Jakob Dupont, der er kaffeekspert og kvalitetschef hos kafferisteriet Copenhagen Roaster/Estate Coffee, og Michael René, som er fødevareekspert og lektor på Professionshøjskolen Metropol, om at teste kapsel-kaffemaskiner fra Nespresso, Tassimo, Dolce Gusto og Senseo.

De har testet, hvordan kaffen fra de fire mærker smager. Og resultatet var overraskende. Trods en ret høj kilopris på kaffe-kapslerne, skuffer resultatet.

Vi har også bedt barista Thomas Valentin fra Estate Coffee om at anmelde kvaliteten og brugervenligheden på maskinerne. Her var resultatet meget svingende.

Med B.T. Plus får du:

- Dyr og dårlig kaffe

- Test af kapsel-kaffe

- Vurdering af brugervenlighed

- Så dyr er kapsel-kaffe

- Sådan laver du en god kop kaffe

B.T. Plus kan også tilbyde følgende artikler:

- Find den bedste juleand

- Sådan vælger du øl til julemaden

- Spis de rigtige vitaminer

Med et abonnement på B.T. Plus får du ikke kun adgang til denne artikel, men til alle vores test af køkkenmaskiner, fødevarer, gadgets og meget mere. Du får også vores guides til rejser og et sundere liv for kun 29 kroner om måneden.B.T. har bedt Jakob Dupont, der er kaffeekspert og kvalitetschef hos kafferisteriet Copenhagen Roaster/Estate Coffee, og Michael René, som er fødevareekspert og lektor på Professionshøjskolen Metropol, om at teste kapsel-kaffemaskiner fra Nespresso, Tassimo, Dolce Gusto og Senseo.

Kaffen

Nespresso (Nestlé)

Model: Pixie D60

Pris: 1099 kr. hos elgiganten.dk

Kaffen: Roma (espresso)

Michael René

- Den er kulsort og har et højt skum. Den dufter lidt af træstamme, af bark, og så er den ekstremt bitter. Man fanger slet ikke de søde nuancer, og så er den rimelig syrlig. Det er ikke så godt.

Jakob Dupont

- Den har en snigende bitterhed og en tørhed, der minder om træ og jordnød. Den har en mærkelig kunstig cremethed. Virker kunstig.

-

Nespresso (Nestlé)

Model: Citiz (med mælkeskummer)

Pris: 1.429 kr. hos elgiganten.dk

Kaffen: Roma (espresso)


Michael René

- Den har et tykkere skum og mindre træsmag. Men virker kunstig cremet. Kaffen er mindre varm end den første. Den er mindre bitter og mere syrlig, og det kan skyldes den lavere temperatur.

Jakob Dupont

- Kaffen fra den første maskine havde mere kaffesmag. Denne her er flad i smagen. Man kan genkende træ-smagen, men det er en helt anden version af kaffen.

-

Dolce Gusto (DeLonghi/Nescafe (Nestlé))

Model: Circolo

Pris: 999 kr. i Bilka

Kaffen: Espresso Intenso

Michael René

- Der er smag i den. Den er bitter og sur, og der er smag af hasselnødder. Den bliver meget mere bitter, når man lige har sunket den første mundfuld.

Jakob Dupont

- Den er ret uskylddig. Den har lidt jordnødddesmag, men på en flad og kedelig måde. Lidt sød.

-

Dolce Gusto (DeLonghi/Nescafe (Nestlé))

Model: Piccolo

Pris: 999 kr. hos elgiganten.dk

Kaffen: Espresso Intenso

Michael René

- Den er sindssyg bitter. Det river hele vejen ned i halsen. Den har et ekstremt tykt skum, men smagen lammer munden. Vælg den første maskine, hvis du vil have dette mærke.

Jakob Dupont

Den er ekstremt bitter. Som det mørkeste bitre lakrids. Tør og med en kunstig cremethed. Den har meget skum. Vælg den anden maskine, hvis du går efter dette mærke.

-

Tassimo (Bosch/Gevalia)

Model: TAS2002

Pris: 999 kr. i Bilka

Kaffen: Dark

Michael René

- Den præsenterer sig fint med et lidt cremet skum. Men den har en lidt smøragtig duft. Smagen er bitter, og kaffen for tynd.

Jakob Dupont

- Det er ikke en espresso, men en americano, med meget vand i. Vandet trækker aromaerne i kaffen ud, og den duffter af vådt hø. Smagen minder om brændt støv som lugten fra en radiator. Smagen er flad og bitter på en ubehagelig måde.

-

Tassimo (Bosch/Gevalia)

Model: TAS4212

Pris: 1279 kr. hos elgiganten.dk

Kaffen: Dark

Michael René

- Den er ekstremt varm. Meget varmere en den første. Smagen er mere bitter, men stadig tom og vandig. Men hvis man vil have dette mærke, så køb denne maskine, der kan varme vandets ordentligt.

Jakob Dupont

Den er mere bitter end den første. Den smager brændt af. Bitterheden er ekstremt høj, og kaffen har ingen sødme. Smagen er flad, tynd og vandig. Men den er varmere end den første.

-

Senseo (Philips og Merrild)

Model: Senseo Quadrante HD7860/60

Pris: 999 kr. i Bilka

Kaffen: Café Noir

Michael René

- Den smager meget brændt - af brændt hasselnød - og den er svag bitter. Den dufter ikke af så meget.

Jakob Dupont

- Den smager lidt af vådt hø, bark, brændt støv som lugten af en nyligt tændt radiator og brændt støv. Den har ingen sødme, er bare vandig og tør.

-

Senseo (Philips og Merrild)

Model: Senseo HD7810/60

Pris: 489 kr. i Bilka

Kaffen: Café Noir

Michael René

- Den er meget vandig. Dufter af ingenting, har en svag bitterhed og smager af vand.

Jakob Dupont

- Den har ingen aromaer, og man får ingen associationer til noget. Den er helt livløs. Kun tørhed og bitterhed. Den er værre end den lige før.

Billigt alternativ

Aeropress

En Aeropress er et billigt og manuelt alternativt til maskinerne. Den er en blanding mellem en stempelkande og en filterkaffe. Den falder uden for kategori, men skal vise, hvilken kaffe-oplevelse man kan få, hvis man i stedet for de dyre kaffe-kapsler, vælger at bruge de samme penge på en specialkaffe.

Pris: 250 kroner (for kaffebryggeren)

Kaffen: Espresso Puro fra Øristeriet.

Michael René

- Den har en god bitterhed og en god balance. Der er mange gode og lækre smagstoffer af friske hasselnødder og marcipan.

Jakob Dupont

Den har en behagelig kaffesmag med sødme og fylde. En god nøddearoma, lidt marcipanagtigt og en mild frugtig syrlighed. Mild og delikat.

Kaffen:

Espresso 4 Estates fra Estate Coffee

Michael René

- Dufter af nødder og friskt træ. Den har en lidt frugtagtig smag af vindrue. Der er god balance mellem bitterhed og sødme.

Jakob Dupont

- Den har en tydelig aroma af mandler og chokolade. Mild og frugtig kaffe. En pleaser.

(Undlader at give sin egen kaffe karakter)