I fremtiden vil tabletten helt kunne erstatte computeren, er der nogen, der siger. Så længe, du kun bruger computeren til at læse e-mail og surfe på nettet, passer det meget godt.

Det største argument mod tabletten som erstatning for computeren plejer at være den slags programmer, der både er svære at bruge uden mus, og er så systemkrævende og funktionsfyldte, at de tilsvarende apps føles vattede i sammenligning. Programmer som Photoshop til billedredigering eller kontorpakken Microsoft Office.

Netop Office får dog stadig hårdere konkurrence fra både skytjenester og apps til tabletten. Ikke mindst fra Apple selv og deres iWork.

iWork har lige fået en opdatering og er desuden gratis nu for dem, der køber en ny iPhone eller iPad, eller en ny Macbook. Har du en ældre iOS-enhed, må du stadig betale for at få adgang til hele pakken med tekstbehandling, regneark og præsentationsbehandling

Begrænset opsætning af funktioner

Apple kalder iWork for den bedste officesuite, der er lavet til mobile enheder, og det med rette. Samtidig indeholder udtalelsen jo også et vilkår. Man påstår ikke, at man for alvor kan måle sig med Microsoft Office til Mac og PC’ere. Det gør man ret i; Word og Excel indeholder utroligt mange funktioner, der ikke findes i iWork.

Samtidig bruger den almindelige bruger nok kun en brøkdel af alle disse funktioner. Skal du bare skrive et brev, behøver du jo ikke kunne lave en makro.

Men en af styrkerne ved kontorprogrammerne er netop, at de er så fleksible, og selvom hver enkelt bruger kun benytter en brøkdel af alle funktionerne, bruges alle funktioner nok dagligt af nogen. At fravælge funktioner betyder automatisk, at man snævrer anvendelsesområdet ind. Lad os se, om Apples iWork-suite har fundet balancen.

Fælles for alle tre programmer i suiten, der stort set er identiske til iPhone og iPad, er brugerfladen med de fem menuikoner i det øvre højre hjørne.

Til at begynde med synes jeg ikke, at det er indlysende, hvilke funktioner man finder under hvilket ikon, men efter lidt tid er logikken faldet på plads. Plus for at tilføje nye elementer på siden, penslen til at modificere (dette gør, at den samme funktion kan findes under dem begge, alt efter om du tilføjer et nyt element eller redigerer et eksisterende).

Spørgsmålstegnet sender små hjælpevinduer op, der lægger sig på skærmen og forklarer, hvad de forskellige funktioner kan. Brugbart, men jeg savner brugerguiden fra tidligere versioner af iWork-suiten. Svensknøglen er almene dokumentindstillinger, og de små figurer er dokumentdeling.

Hent Magasinet Mobil til iPad – det er gratis og interaktivt! 

Godt med delingsfunktion – men den kunne fungere bedre

Det sidste er, sammen med den rent grafiske opdatering for at matche iOS 7, den store nyhed i den nyeste version af iWork. Deling af dokumenter har ellers ikke været Apples stærke side. I tidligere versioner betød ”dele” i praksis tilføje dokument til en mail. I de nye versioner af iWork er der en rigtig delingsfunktion, men det fungerer ikke helt så smidigt, som man er vant til fra konkurrerende skytjenester.

Når du deler et dokument med en anden, sender du i praksis et weblink til dokumentet på iCloud, uanset om du gør det via e-mail, iMessage, Facebook-chat eller lignende.

Her skal vi sige, at vi ret ofte havde problemer med links, der ikke kom frem eller ikke fungerede. Når du får linket, kommer du til netop nettet, hvor du kan redigere det dokument, du har fået delt, hvis du sidder ved en Mac eller PC.

Åbner du linket på en iPhone eller iPad, kan du derimod ikke åbne det på nettet. Det eneste, man kan gøre der, er at gemme en kopi, omtrent som hvis man har e-mailet dokumentet, og ikke engang det fungerer særlig godt for os. Delingen betyder altså ikke, at to eller flere personer kan arbejde med et dokument på lige vilkår.

En person ejer dokumentet og kan arbejde med det i app eller på computer, og andre kan nå det via nettet (kun med computeren) og foretage små ændringer. I praktisk arbejde ville jeg nok være gået tilbage til at e-maile filer efter de negative oplevelser, jeg har fået af delingsfunktionen.

iWork synkroniserer med iCloud, hvilket betyder, at dine dokumenter automatisk er tilgængelige og synkroniserede med hinanden på såvel iPhone og iPad som Mac, og også på nettet (den sidstnævnte funktion er dog i beta).

Det fungerer rigtig fint og flot, så længe din skytjeneste er iCloud. Apple er derimod som bekendt ikke holdspillere. Benytter du andre skytjenester som Google Drive eller Dropbox, varierer det fra omstændeligt til nærmest umuligt at få dokumenter frem i iWork. Men du kan i hvert fald eksportere dokumenter i valgfrit format for at kunne åbne dem i andre apps.

Klik her for at læse vores store test og gennemgang af Apple Pages (dokumenter), Numbers (Excel) og Keynote (præsentationer).