Lyt til artiklen

Der er ingen grund til at købe dyre mundskyllemidler. Tandbørsten kan stadig mere, siger tandlæger.

- Man må ikke overvurdere effekten af mundskyl. Drømmen om at kunne slippe for at børste tænder og bare skylle mund, er stadig en drøm, vi ikke kan opfylde,« siger ledende tandlæge ved Aarhus Universitet, Bo Danielsen.

Fjerner heller ikke dårlig ånde

Han advarer imod, at man erstatter tandbørstningen med mundskyl. Og heller ikke når det kommer til dårlig ånde, anbefaler han den dyre væske.

- Tandbørsten kan fjerne årsagen til dårlig ånde. Mundskyl virker mere som en deodorant - hvis man dropper badet og bruger deodorant i stedet, så lugter man måske lidt bedre, men det fjerner ikke problemet, siger han.

Tandlæge og lektor fra Tandlægeskolen på Aarhus Universitet, Alan Richards, er enig i, at mundskyl er den forkerte løsning.

- Hvis folk kommer og spørger mig, om jeg synes, de skal bruge mundskyl, så forklarer jeg, at det er spild af penge, siger han.

Ved dårlig ånde mener han i stedet, det er vigtigt, at man finder ud af, hvorfor man lugter fra munden.

- Der kan være mange årsager til dårlig ånde. Derfor er det afgørende, at man ikke bare maskerer lugten. Hvis det skyldes en sygdom, skal den jo behandles, siger han.

Husk tungen

Som regel stammer den dårlige ånde dog fra munden, og i det tilfælde kan man selv fjerne lugten.

- Man skal huske at børste tungen. Og man skal helst så langt bagud med tandbørsten som muligt. Der, hvor det bliver lidt ubehageligt, lyder rådet fra Bo Danielsen.