Hvis du hører til de mange, der stanger ungerne et stykke knækbrød eller selv lige tager et stykke, når den lille sult melder sig, skal du måske overveje at tjekke varedeklarationen bag på pakken lidt nøjere. I hvert fald hvis du tror, at knækbrød er en mager, sund og kaloriefattig snack.

I nogle tilfælde er knækbrød nemlig mere fedtholdigt end chips. For eksempel indeholder ‘Sigdal Knækbrød glutenfri med havre’ hele 38 gram fedt pr. 100 gram. Til sammenligning er der 33 gram fedt pr. 100 gram i  Kim’s Taffel Chips. Det viser en test af 88 knækbrødsvarianter, som Forbrugerrådet Tænk har foretaget. Testen fokuserede på indholdet af fedt, salt, sukker, fuldkorn og kostfibre.

»Mange forventer, at knækbrød er et sundt alternativ til brød og kiks, men det er ikke altid tilfældet. Flere af de testede produkter har et fedtindhold på over 20 gram pr. 100 gram, og derfor kan de sammenlignes med eksempelvis Digestive-kiks«, siger Gitte Sørensen, projektleder i Forbrugerrådet Tænk.

Også sukkerindholdet er i nogle knækbrødsvarianter så højt, at knækbrødet mere har karakter af kage end brød. For eksempel indeholder knækbrødet ‘VanDelft Granola fruit slice’ fra Rema 1000 hele 21 gram sukker pr. 100 gram. Det er cirka dobbelt så meget som en klassisk Coca-Cola, der indeholder 10,6 gram sukker pr. 100 ml.

De senere år er der kommet flere forskellige typer af knækbrød med et hjemmelavet look ud i butikkerne. Netop disse typer har ofte et relativt højt fedtindhold, påpeger Gitte Sørensen.

»Hjemmelavede typer af knækbrød har ofte et højere indhold af olie i dejen, og der er også mange af den type knækbrød, som indeholder eksempelvis frugt, frø eller ost, og det er med til at øge fedtindholdet i knækbrødet. Hvis du vil være sikker på, at dit knækbrød er sundt, skal du gå efter produkter med nøglehulsmærket,« siger hun.

Nøglehulsmærket er ifølge Forbrugerrådet Tænk den bedste indikator på, om dit knækbrød er sundt. Kravene til mærket er blandt andet, at knækbrød skal indeholde mindst 50 procent fuldkorn, og det må kun indeholde to gram fedt pr. 100 gram. Testvinderen i Forbrugerrådet Tænks test blev ‘Wasa Delikatess’, som er fremstillet af 100 procent fuldkorn. Det indeholder 22 gram fuldkorn pr. 100 gram, og så har det et beskedent indhold på blot to gram fedt og to gram sukker pr. 100 gram.

Flere slags knækbrød anpriser indholdet af protein i knækbrødet på emballagens forside. Men det skal man ifølge Forbrugerrådet Tænk ikke lade sig dupere af. Et højt indhold af protein gør nemlig ikke maden sundere, og behovet for protein bliver for den typiske dansker uden problemer dækket af en gennemsnitskost.