Vi kender det alle. Det er mandag, klokken er 17.30, man er træt oven på en lang dag, og man har oven i købet arbejdet over. Det sidste, man er i humør til, er en kilometer lang kø i det lokale supermarked, når de sidste varer til aftensmaden skal handles ind.

Og når du endelig får valgt en kø, der lader til at have en nogenlunde hastighed, så du hurtigst muligt kan få overstået dine indkøb, så opdager du, at klasseekspedienten har et stort gult badge på.

'Ny i job,' står der.

Hedeturen begynder, mens nabokøen buldrer derud af. Akkurat som på motorvejen, hvor det også altid er køen i vejbanen ved siden af, der virker til at komme hurtigst frem - ens egen kø virker nemlig altid som den mest langsomme ifølge Jyllands-Posten.

Men fortvivl ej. Der er nemlig nogle ganske simple huskeregler, der kan gøre det nemmere for dig at vælge den hurtigste kø i supermarkedet.

1. Kasseekspedientens køn spiller ind

Hvis der findes en ekspert i køer, så må det næsten være Robert Samuel. Han står bag en virksomhed i USA, der tilbyder at stå i kø for en som service, og ifølge ham, så kan der være visse fordele i at vælge den kvindelige ekspedient.

»Det her virker måske sexistisk, men jeg kan bedst lide kvindelige kassemedarbejdere. Min erfaring er, at de er hurtigst til at registyrere transaktioner og ekspedere,« siger Robert Samuel ifølge Daily Mail.

2. Har kunden foran dig mange varer?

Så skal du stille dig bag vedkommende. For står valget mellem en kø med seks personer, der har få varer, eller to personer med to indkøbsvogne fulgt til randen, så kan det godt betale sig at stille sig bag sidstnævnte.

For det kræver nemlig tid for ekspedienten at sige hej, modtage betalingen og sige farvel igen. Hertil kommer tiden, det tager personen foran dig at komme væk fra kassen.

Ifølge Dan Meyer, formand for matematikinstituttet Desmos, tager det 41 sekunder pr. kunde i snit at få ovenstående overstået. Oven i de 41 sekunder kommer så tre sekunder pr. vare, som skal scannes, skriver New York Times.

Og det er en af grundene til, at det sagtens kan betale sig at tage køen med få kunder og mange varer.

3. Køen til venstre er oftest den hurtigste

Om du er venstre- eller højrehåndet spiller i den grad også ind i dit valg af kø. Omkring 85 procent af verdens befolkning foretrækker at bruge den højre hånd til blandt andet at spise og skrive.

Derfor vil man ifølge Robert Samuel også have tendens til at stille sig i den højre kø frem for den til venstre, da det vil føles mere naturligt at lægge varerne op på kassebåndet med sin foretrukne hånd.

4. Læg varerne ordentligt

Dette vil formentlig være ganske indlysende for de fleste, men med en ekstra lille indsats fra dig selv, så kan der også være en del tid at hente i supermarkedet.

For hvis du lægger dine varer med stregkoden oppe, så sparer du ekspedienten for at skulle bruge dyrebare sekunder på at finde stregkoden på varen, og du kommer samtidig hurtigere hjem til aftensmaden.

5. Hvad køber kunden foran dig?

Der kan også være visse fordele i at kaste et hurtigt blik på de varer, som kunderne foran dig har. Er der tale om varer, der tager lang tid at scanne ind, så bør man vælge en anden kø. Her tænkes der selvfølgelig på grøntsager, hvor stregkoden ofte skal findes i en lille mappe, som ekspedienten har siddende ved kassen.

Derimod vil kunder med mange af den samme slags vare typisk komme hurtigt igennem, da det tager langt kortere tid for ekspedienten at scanne 10 sodavand og og en kasse øl.

6. Fører en kø til flere kasser?

Så kan du se stort set se bort fra ovenstående. Det kan nemlig godt betale sig at stille sig op i den kø, der fordeler sig til flere kasser, da ventetiden ifølge matematik og statistik professor Douglas E. Norton i sådanne køer, vil være tre gange kortere end ved tre tre enkeltstående køer.

Men har dit lokale supermarked kasser med selvbetjening så er regnestykket faktisk ganske simpelt. De er nemlig de hurtigste, hvis man skal tro Robert Samuel.

Du risikerer godt nok at skulle vente på, at kunderne foran dig skal pakke deres varer, men generelt vil de fleste forertrække at vælge de almindelige kasser, hvorfor køen i de selvbetjenene kasser selvsagt vil være kortere.

Til syvende og sidst må det allerbedste råd være: Forsøg at handle ind på tidspunkter, hvor færrest andre gør det.

Kilder: Jyllands-Posten, Daily Mail, Wired.com, BBC, Business Insider, New York Times.